Utazás

Végre kitiltják Velence belvárosából a hatalmas tengerjáró hajókat

Velencét egyre inkább maga alá gyűri a tömegturizmus, és ez leginkább a városba a Canal Grandén érkező hatalmas és rendkívül környezetszennyező tengerjárók számlájára írható. Most azonban úgy néz ki, megmenekül Velence: végre kitiltják a nagy hajókat.

Velence rohamosan fogyó lakosságának egy régóta követelt kérése teljesül azáltal, hogy egy olasz kormányzati bizottság a turizmus ellenében a javukra döntött. Kitiltják Velence belvárosából a százezer tonnás és annál nagyobb tengerjáró hajókat, ami azt jelenti, hogy a lagúnákat súlyos mértékben szennyező monstrumok ezentúl nem közlekedhetnek a Canal Grandén, és nem horgonyozhatnak le a Szent Márk térnél – írja a Guardian. Ehhez képest távol a gyönyörű városközponttól, az ipari jellegű Marghera kikötőig szabad majd csak a nagy hajóknak beúszniuk.

Fotó: AFP PHOTO / Tiziana FABILuigi Brugnaro polgármester üdvözölte a döntést, és hangsúlyozta, hogy ezzel világossá tették az UNESCO és az egész világ számára, hogy képesek megoldást találni a nyomasztó tömegturizmus kezelésére. 

Persze, az új intézkedés nem azonnal lép életbe: Graziano Delrio közlekedésügyi miniszter négyéves tervről beszélt, ennyi időre lesz szükség, hogy az új útvonalon kiépítsék az infrastruktúrát, hogy a hajóiparban a változtatásokkal együtt ne szűnjenek meg munkahelyek. 

Így látják Velencét a velenceiek

A környezetszennyezésen túl a nagyméretű tengerjáró hajók azért is rendkívül károsak Velencére nézve, mert ezek szállítják a városba mindössze pár órára érkező turisták tömegeit. Ezek a turisták viszont idő hiányában csupán a Szent Márk teret és néhány szuvenírshopot látogatnak meg. Ez nemcsak elviselhetetlen túlzsúfoltságot eredményez a belvárosban, de – a turisták gagyit áruló szuvenírshopokra és a csupán néhány kávézóra irányuló, koncentrált figyelme miatt – a helyiek megélhetését is kockáztatja. A lakosság számára egyre élhetetlenebb városról és a lehetséges megoldásokról két lokálpatrióta velenceivel itt beszélgettünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top