Utazás

Többnapos havazás várható, felkészül a közútkezelő

A közútkezelő az ország szinte teljes területén hármas téli készültségi fokozatra áll át szerda reggeltől, a következő napokban nonstop szolgálatban takarítja majd a körülbelül 32 ezer kilométeres országos közúthálózatot.

A közútkezelő már november 10-én átállt a téli útüzemeltetési időszakra, szerda reggeltől pedig hármas téli készültségi fokozatra vált, mert az előrejelzés szerint egyes területeken egy nap alatt jelentős mennyiségű hó hullhat a héten – írja a hvg.hu

Szerdán napközben válthat át az eső havas esőre, majd havazásra. Nagyobb mennyiségű friss hóra az ország északabbra fekvő megyéiben, csütörtökön és szombaton számíthatnak majd a közlekedők. Szerda éjjel gyenge ónos eső is előfordulhat Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megyében. Elsősorban Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, illetve leginkább a magasabban fekvő, hegyvidéki területeken, például a Bakonyban, a Pilisben, a Mátrában és a Bükkben várható télies időjárás.

Kiterjedt területen hullhat úgynevezett tapadó hó, amelynek a víztartalma sokkal magasabb, mint a friss hóé, így tömörebb, nagyobb a tömege. A tapadó hó könnyebben és gyorsabban fagy meg, és felolvasztása is több időt vehet így igénybe.

A közútkezelő a következő napokban nonstop szolgálatban takarítja majd a körülbelül 32 ezer kilométeres országos közúthálózatot. Először a gyorsforgalmi utakon és a főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a munkát. Utána jönnek a településeket összekötő mellékutak, végül az alacsonyabb forgalmú bekötőutak. A közlekedőket arra kérik, hogy óvatosan vezessenek, és utazás előtt tájékozódjanak az útviszonyokról.

Az autósok figyelmét felhívják: aki még nem tette meg, cserélje le a nyári gumikat téli közlekedésre alkalmas abroncsokra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top