Utazás

Okosan spórolnak a közúti világítással Dél-Norvégiában

Próbálnak spórolni a norvégok a közutak kivilágításán, egy Hole nevű városka közelében például már 9 kilométeren sikerrel kísérleteznek az áramfogyasztás lefaragásával. Itt ugyanis a lámpaoszlopok csak akkor világítanak teljes fényerővel, ha egy autó közeledik.

A dél-norvég település közelében nem világítják meg fölöslegesen az utat, ha azon éppen nem halad senki. Mivel Hole városka mellett nem olyan nagy a forgalom, nincs szükség arra, hogy az út egy kilenc kilométeres szakaszán folyamatosan, teljes fényerővel világítsanak az út menti lámpák. Az árammal itt úgy takarékoskodnak, hogy a lámpaoszlopok mindegyikére radart telepítettek, amelyek érzékelik, ha autós közelít, és csak ilyenkor világítanak 100 százalékos fényerővel a ledes lámpák. 

Ezen a kilenc kilométeren 2100 kWh-t spórol a rendszer hetente azzal, hogy nem ad teljes fényt. A kivitelezők 4,5 éves megtérülési idővel számolnak.

(via Totalcar)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top