Utazás

Hamarosan jöhet a 400 forintos benzinár

Ha rossz irányba változnak a külpolitikai események, vagy néhány dollárral drágul a hordónkénti olajár, esetleg gyengül a forint, könnyen 400 forint fölé emelkedhet az üzemanyag literenkénti ára.

A külpolitikai eseményeket nézve semmi csodálkozni való nem lesz azon, ha heteken belül átlépi a lélektani 400 forintos határt az üzemanyagár – írja a Blikk.

A Brent típusú olaj hordónként ára most 70 dollár, ami azt jelenti, hogy Magyarországon 370 forint körül fizetünk a kutakon – mondta a lapnak a Holtankoljak.hu ügyvezetője, Szalayné Bujdos Eszter. Szerinte ez az ár magasabb lehet, ha például Venezuelában bekövetkezik az államcsőd, vagy megváltozik Szaúd-Arábia és Irán kapcsolata.

Ha a hordónkénti ár 75-80 dollárra emelkedik, esetleg gyengül a forint, számítani kell a 400 forintos literenkénti árra. Sőt, ha egy hordó újra 100 dollárba kerülne, akár 500 forint is lehet egy liter üzemanyag.

A geopolitikai tényezők hatásait az ellensúlyozhatja, hogy rengeteg termelési tartalék van, és ez fékezheti az áremelkedést.

A benzinár 2012-ben érte el a csúcsát Magyarországon, akkor 454 forintot kellett fizetni egy literért átlagosan. Gázolajnál szintén 2012-ben volt a rekord 449 forinttal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top