nlc.hu
Utazás
Eltűnhet az Etna

Eltűnhet az Etna

Európa legaktívabb vulkánja, az Etna a Földközi-tenger felé csúszik.

Az olaszországi Szicília szigetén fekvő vulkán évente 14 millimétert csúszik a Földközi-tenger irányába. Alaposan figyelni kell az Etnát, mivel ez a mozgás növekvő veszélyeket idézhet elő a jövőben a térségben.

11 év adatai alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a hegy kelet-délkelet irányban mozog, Giarra tengerparti városa felé, amely 15 kilométerre van az Etnától. Egy enyhe, 1-3 fokos lejtőn csúszik, ami azért lehetséges, mert a vulkán laza, rugalmas üledékek fennsíkján terül el.

Az évi 14 milliméteres mozgás – ami 1,4 métert jelent száz év alatt – nagyon kicsinek tűnik. Ám a világ más térségeiben végzett geológiai vizsgálatok azt mutatták, hogy a hasonló mozgást mutató kihunyt vulkánok hegyoldalaiban pusztító földcsuszamlások léphetnek fel.

Az ilyen jelenség mindenesetre nagyon ritka, és évszázadok, esetleg évezredek kellenek ahhoz, hogy kritikus helyzet alakuljon ki. A helyi lakosságnak nem kell aggódnia.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top