Utazás

Több mint egy hónapja egy reptér tranzitvárójában rostokol egy szíriai férfi

A Facebookon és a Twitteren közvetíti mindennapjait, hogy felkeltse az emberi jogi szervezetek figyelmét.

Több mint egy hónapja rostokol a Kuala Lumpur-i repülőtér tranzitvárójában egy 36 éves szíriai férfi – jelentette csütörtökön a Reuters hírügynökség, amely szerint az ügy Steven Spielberg Terminál című filmjére emlékeztet.

A KLIA2 fapados terminálon rekedt Haszan al-Kontár a Twitteren és a Facebookon posztol a tranzitváróban eltöltött napjairól, beszámolói pedig felkeltették emberi jogi csoportok és a média figyelmét.

A férfi március 7-e óta lakik ott, tartva attól, hogy letartóztatják, ha hazatér Szíriába, ahol hetedik éve dúl a polgárháború. Telefonon azt mondta a brit hírügynökségnek, hogy nem azért tart a hazatoloncolástól, mert gyáva, vagy nem tudna harcolni, hanem azért, mert nem hisz a háborúban, nem akar gyilkológéppé válni, rombolni saját hazáját, ártani saját népének.

A brit hírügynökség szerint független forrásból nem lehet hitelesíteni Kontár beszámolóját, és a maláj migrációs hivatal és a repülőtér sem reagál a megkeresésre, de az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága megerősítette, hogy tud a férfiról, és kapcsolatba is lépett vele, illetve az illetékes maláj hatóságokkal.

Haszan al-Kontár biztosítási alkusz volt, és az Egyesült Arab Emírségekben élt, amikor kitört a szíriai polgárháború. Tavalyelőtt Kuala Lumpurba toloncolták, miután Szíria nagykövetsége nem volt hajlandó meghosszabbítani az útlevelét. A férfi magyarázata szerint Malajzia egy azon nagyon kevés országok közül, ahova vízum nélkül is utazhatnak szíriai állampolgárok. Több mint egy évig tartott, míg összegyűjtötte a pénzt arra, hogy megvegye a repülőjegyet Ecuadorba, de nem engedték fel a gépre. Ezután Kambodzsába repült, de az ottani bevándorlási hatóságok elutasítása miatt visszatoloncolták Kuala Lumpurba.

A férfi harminchetedik napja lakik a KLIA2 terminál tranzitvárójában, a repülőtéri hatóságok és a személyzet jóindulatának köszönhetőn jut hozzá élelemhez és más dolgokhoz, de – mint mondja – olyan problémákkal szembesül, amelyekről nem is gondolnánk, hogy létezhetnek. Hol és mikor tisztálkodjon, és ha kimossa a ruháját, hol szárítsa meg?

Kontár esete emlékeztet a Terminál című, 2004-ben bemutatott filmre, amelyben a főszereplő, Tom Hanks egy kitalált kelet-európai ország állampolgára, aki a New York-i JFK nemzetközi repülőtéren reked, miután útlevelét érvénytelenítették a hazájában lezajlott forradalmi események miatt, s nem léphet be az Egyesült Államok területére, de a hazájába se térhet vissza. A rendezőt, Steven Spielberget egy iráni férfi története ihlette, aki 16 éven át élt a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren, mert egy ország sem ismerte el állampolgárának vagy menekültnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top