Utazás

Konkrét példákkal mutatjuk, mennyivel drágul a budapesti taxizás

Egy átlagos hosszúságú utazásnál nagyjából 500 forinttal kell majd többet fizetni, de a rövidebb utakon ennél jóval nagyobb lehet az áremelkedés.

Mint arról beszámoltunk, a Fővárosi Közgyűlés szerdán elfogadta a módosított taxirendeletet. A jelenlegi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedik. A kilométerdíj 280-ról 300 forintra nő, a percenkénti várakozási díj pedig 70-ről 75 forintra emelkedik.

Az Index a Főtaxi tarifakalkulátora segítségével kiszámolta, hogy egy-egy útért mennyivel kell majd többet fizetni. A taxisok átlagosan 10 százalékos drágulásról beszélnek, de ez nagyban függ az utazás hosszától.

Lássunk néhány példát!

  • A Deák térről a Gyöngyösi utcai metrómegállóig, 6,8 kilométer: ez nagyjából megfelel az átlagos, 7 kilométeres útnak. Az új tarifával 2965 forint lesz 2532 helyett, ami 15 százalékos áremelkedést jelent.
  • A Deák térről a Boráros térre 2,7 kilométer: 1595 forintot kell majd fizetni a mostani 1289 forint helyett. Ez 20 százalékos drágulás.
  • Az óbudai Flórián tér és a csepeli Szent Imre tér között 16,7 kilométer a távolság: az új tarifával 6210 forintra nő a mostani 5640 forintos díj. A drágulás 10 százalék.

Vagyis a számítások szerint egy átlagos úton nagyjából 500 forint lesz az áremelkedés. Arányaiban a rövidebb távokon nagyobb mértékben drágul a budapesti taxizás, hosszabb távokon viszont nem lesz akkora az áremelkedés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top