Utazás

Csaknem 300 magyar fiatal ingyen vonatozhatja be Európát

Egy hónapra szóló InterRail jegyet kaphatnak egy uniós támogatásnak köszönhetően.

Csaknem 300 magyar fiatal ingyen vonatozhatja majd be Európát, az Európai Unió ugyanis 700 millió eurót különít el arra, hogy a következő hét évben a 18. életévüket az adott évben betöltő fiatalok kihasználhassák az unió ingyenes InterRail programját.

Az Európai Parlament 2016-ban tárgyalta először azt a főként oktatási céllal előterjesztett javaslatot, amelynek értelmében minden, 18. életévét betöltő európai fiatalnak díjmentes, két hétre szóló InterRail jegyet biztosítanának az unióban. A program célja elsősorban az európai fiatalság lehetőségeinek kiszélesítése, az európai integráció sikeres elmélyítése, a kultúrák közötti jobb kommunikáció, kapcsolatok és együttműködések kialakítása és elmélyítése.

Most ebben az ügyben történt előrelépés: 20-30 ezer európai fiatal kaphat majd ingyenes utazási lehetőséget. Ujhelyi István európai parlamenti képviselő elmondta, hogy Magyarországról 287 fiatal vehet részt a programban.

A pályázatok május végén fognak megjelenni, és június 12 és 26 között lehet majd leadni őket. A hírek szerint egyéni utazásra és legfeljebb ötszemélyes csoportos utazásra is lehet majd pályázni. A jelentkezés feltétele, hogy a pályázó 2018-ban töltse be a 18. életévét.

A pályázatokban szerepeltetni kell majd az úti célokat is, ezek közül azok élveznek majd elsőbbséget, amelyek az uniós bizottság kulturális örökség évének kitüntetett városait vagy régióit jelölik meg. Pályázni legalább egy,  legfeljebb négy helyszínre lehet. Az utazásokat július és szeptember között kell megtenni, amelyeket uniós tagállamból kell indítani, és az unión belül kell maradni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top