Utazás

Vasárnaptól nem elég a forgalmi, még egy papírt fel kell mutatni a rendőrnek

Május 20-tól érvényes az új uniós szabályozás, ennek értelmében a műszaki vizsgálati bizonyítványt is kell majd az ellenőrzésnél.

Május 20-án vasárnap megváltozik az autók műszaki vizsgáztatásának szabályrendszere. Ennek egyik legfontosabb újítása pedig az, hogy innentől kezdve nem lesz elég csak a jogosítványt és a forgalmi engedélyt felmutatni a rendőröknek: az igazoltatáskor ezentúl a legutóbbi vizsgáztatáskor kapott bizonyítványra is szükség lesz – írja a Totalcar.

A vizsgarendszer átalakítására vonatkozó új uniós irányelv az összes tagországot érinti, célja, hogy bármely országban könnyebben meg lehessen majd állapítani egy adott autóról, hogy érvényes-e a műszakija vagy sem. Míg a forgalmi engedélyek ugyanis mindenhol mások, addig a műszaki vizsgabizonyítvány rovatai nagyon hasonlóak, csak más nyelvűek. A dokumentumon szerepel többek között az érvényességi idő, a rendszám, az alvázszám, a kilométerszámláló állása, illetve a vizsga lejárati dátuma is.

Az új szabályozás értelmében a Magyarországon forgalomban lévő autókat először négy-, majd kétévente kell újravizsgáztatni. Ennek során az autó állapotának felmérése mellett olyan környezetvédelmi vizsgálatot is végeznek majd, amiből kiderül, hogy a motor szén-monoxid-, illetve szénhidrogén-kibocsátási, valamint lambda értéke, dízel autók esetén pedig a füstölés mértéke nem haladja-e meg a hivatalos határértékeket.

Magyarországon 2015 decembere óta adnak a műszaki vizsga végén vizsgabizonyítványt, de vasárnaptól csak azoktól kérik majd, akik május 20 után vizsgáztatják az autójukat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top