Utazás

Elképesztő mennyiségű emberi ürüléket hoztak le a Mount Everestről

Véget ért a tibeti turisztikai hatóság két hónapos szemétszedő akciója, a hegymászók több mint 8 tonna szemetet hoztak le a Mount Everestről. Csak emberi ürülékből 2 tonnát cipeltek le.

Nagyszabású szemétszedő akciót indított a tibeti turisztikai hatóság a világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten. A két hónapos akció végére több mint nyolc tonna szeméttől sikerült megszabadítani a hegyet, 2020-ig 45 hasonló takarítóakciót terveznek.

A szemétgyűjtésben résztvevő 30 hegymászó összesen 5,24 tonna háztartási hulladékot, 2,26 tonna emberi ürüléket és egy tonnányi hegymászó-felszerelést hoztak le az Everestről, akik szerint ez majdnem akkora megterhelés, mint feljutni a 8850 méter magas csúcsra.

Az akcióról beszámoló Global Times megjegyzi, hogy az egyre melegedő klíma hatására kiolvadnak a korábbi hegymászók által eldobált hulladékok is, ami egyre nagyobb aggodalomra ad okot nemcsak Tibetben, hanem Nepálban és Indiában is.

A tibeti hatóságok már 2015 óta két szemeteszsákkal engedik csak fel a hegymászókat a Mount Everestre, amit visszafelé legalább 8-8 kilogramm szeméttel kell megtölteniük. Az ennél könnyebb zsákok után borsos árat, hiányzó kilogrammonként 100 dollárt kell fizetniük. A módszert már a nepáli hatóság is átvette.

A kínaiak biovécék és hulladékgyűjtő pontok létrehozásával csökkentenék a hegyen maradó szemét mennyiségét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top