Utazás

Nekem a třeboňi tóvidék a Riviéra… – ezekben a gyönyörű cseh tavakban ázhat idén a család

Gleccsertó, tőzegtó, hegyi vagy épp karsztforrás? Esetleg egy jó kis folyó? Minden van itt, kérem, mi szem-szájnak és persze habtestnek ingere. Kapcsolódj ki családdal vagy épp anélkül Csehország vízpartjainál!

Mindenekelőtt teremtsük meg az alaphangulatot. Anélkül talán nem is érdemes belevágni a nyaralóhely-vadászatba. Szezon, tikkasztó hőség, langymeleg sörök, csöpögő fagylaltok és persze felfújt, színes, vízen lebegő műanyag figurák: a közép-európai polgárok strandkellékei. Ízléstől és pénztárcától függően hekk és vattacukor, fröccs és főtt kukorica is kijár az éves fáradalmakat kipihenő családfőknek és a Nemzeti Alaptanterv emlékeitől szédelgő utódoknak. A magyar popkultúra méltón emlékezik meg minderről, többször, többféle formában, minden esetben erős nyomot hagyva a hallgatóságban.

Ha már eléggé nyárias – és retró – hangulatban vagyunk, ha már ég a hamis strandpapucs a lábunk alatt, ideje kissé kitekinteni a határon túlra, ahol minden egy kicsit más, mégis valahogy olyan ismerős. Nos, a cseheknek is van nyaralásfokozó himnuszuk, az alapéletérzésre tényleg csak 2 percet kell szánni.

A hazai táncdalélet hasonlóságai mellett érdemes figyelembe venni és kiélvezni a cseh nyelv adta tökéletesen gyermeteg és végtelenül bájos örömöket. Az első különbség talán itt kezdődik. Az alaphangulat tehát hasonló, mint nálunk, de mindent körbeleng egyfajta romantikus affektálás, aminek alapján az az érzésünk, hogy az egész nemzet folyton és mindig szerelmes, ráadásul a románc nagyjából az alsós évek végére tehető. Egyszóval: imádni való az alapfelállás!

A játszótérről a természetbe

Ezek után talán kissé meglepő, hogy ez a vidám kis nép milyen hatalmas és tiszteletet parancsoló hegyekkel és persze hozzájuk tartozó vizekkel van megáldva. Bár egy Európa-térképet nézegetve a Balatonhoz képest csupán „pocsolyákat” lehet felfedezni a bohém vidékeken, a bölcsebb utazók tudják, nem – minden esetben – a méret a lényeg.

Ha már egyébként statisztikákról van szó, tóügyileg például mennyiségben elég jól állnak a csehek. A közel 200 természetes tavon felül elképesztő számú mesterséges – javarészt duzzasztott – vízfelületet is találni. A Třeboň környéki halastavaknál például uszkve 5000 állóvízben élnek az elfogyasztásra váró halak…

A Třeboň környéki halastavak (Fotó: Profimedia)

A folyókban is igen gazdag ország tehát tele van számos kiváló úticéllal. Mi most néhány olyan helyet mutatunk be, amely

  • könnyen megközelíthető,
  • családostul kiélvezhető,
  • teret ad a hedonizmusnak és a sportolásnak is.

A brünni víztározó

Korábban már kicsit szétnéztünk az egykori morva fővárosban, Brnóban és persze akkor sem hagytuk szó nélkül a méretesre duzzasztott folyószakaszt. Bár az éves tűzijáték-sorozat lement, a tónak tűnő vízfelület és a körülötte található szórakoztató-, sport- és vendéglátó létesítmények még csak most kezdenek belelendülni a szezonba.

A városba látogatók az 1-es, 3-as vagy a 11-es villamossal könnyedén eljuthatnak a víztározóhoz. Ha a népszerűbb Přístaviště (przsísztávistye) megállónál szállunk le, első körben át kell jutnunk a kissé ijesztő, nagyjából nonstop üzemelő vurstlin. Persze megvan annak is a bája, csak készüljünk fel, hogy esetleg a gyerek MINDENRE fel akar majd ülni, hogy könnyedén kihányhassa az előtte kikönyörgött csavaros (itt „csapolt”) fagyit.  Az árusokon át vezető út azonban nem tart sokáig, ráadásul innen két irányba is fordulhatunk. (Szociofóbiásoknak alternatív megoldás lehet a Rakovecká megálló használata [vigyázat, ebben az esetben csak a 3-as és a 11-es villamos működik!], ahonnan egy tágas réten át sétálva juthatunk el a vízhez, kikerülve a május 1-jei hangulatú tébolyt.)

Balra (avagy délnek)  indulva eljuthatunk a legnépszerűbb partszakaszhoz. Ennek hátránya nyilván az egy négyzetméterre jutó embertömeg és a víz tisztaságának mértéke. Előnye is van azonban a helyszínnek, mégpedig

  • a rekortánborítású kosár- és focipálya,
  • a homokos strandröplabdapálya,
  • a modern öltözőfülkék,
  • a pingpongasztalok,
  • a vízisípálya,
  • a büfé a „csücsökben”, ahol elképesztően kedvesek a kiszolgálók, ráadásul az árak sem különösebben megrázóak.

Jobbra (azaz kissé északnak) tartva többet kell sétálni a boldogsághoz – ide érdemesebb biciklit is hozni, ami egyébként feltehető a villamosra –, de megéri a fáradságot a dolog. Egyrészt megláthatjuk magát a gátat, amely jó eséllyel a család néhány tagját lenyűgözi majd. Ezenfelül pedig eljuthatunk egy kevésbé frekventált partszakaszra. A víz itt érzékelhetően tisztább, és akad itt is sport felszerelés, hát még öltözőfülke és zuhany!

Túlsétálva a legnépszerűbb tisztáson éttermek és büfék várják a kitikkadt nyaralókat: a csapolt sörön felül (sajnos leginkább Starobrnót mérnek itt, de hát semmi sem lehet tökéletes ) természetesen van csapolt Kofola is – a csehek egyik legfantasztikusabb szabadalma, a gyógynövényalapú kóla! – és persze hot dog (ld. párek v rohlíku), amiből nagyjából 3-4-et kell enni ahhoz, hogy érezzük a szója és a húsipari maradékok, valamint a kifli kellemesen bizsergető hatását. Eső esetén kiváló helyszín lehet itt egy-egy étterem terasza, ahol teljes fogásokat ehetünk, nem feltétlenül Michelin-csillagos kivitelezésben, de elfogadható ár-érték arányban.

Aki a teljes vízfelületet bejárná, az hajóra is szállhat, de paddle board és szörf kölcsönzése is lehetséges, úgyhogy önerőből is átszelhetjük a 259 hektáros „tavat”. Levezetésképpen pedig jöhet egy kis célba lövés, nehogy már üres kézzel távozzunk a kanyargós, fel-le ívelő, vidámparki hangulatot kölcsönző villamosúton. Ja igen, ne lepődjünk meg, ha a tó környékén kígyót látunk. Ez itt természetes tartozéka az élővilágnak, ráadásul a helyiek épp nagyon örülnek, hogy ismét felbukkantak a 90-es években el-eltűnt csúszómászók. A helyi kígyók ártalmatlanok, a sütkérezéshez és pancsoláshoz való joguk pedig elvitathatatlan. Elvégre ők voltak ott előbb.

A brünni víztározó (Fotó: Profimedia)

Megközelítés: Brno város, tömegközlekedés

Gyerekkompatibilitás: 10/10

Relaxációs faktor: 5/10

Aktivitási mutató: 8/10

Pálava vidéke – a cseh Szent György-hegy

Egyértelműen a biciklizés, a borok és a műemlékek szerelmeseinek ajánlott helyszín Pálava Tájvédelmi Körzete. Ettől függetlenül rengeteg családot is látni a környéken, igaz, általában már tekerni bíró korosztállyal, esetleg gyerekutánfutós megoldással.

A Brnótól délre, a szlovák határ felé található terület többnapi izgalmat is tartogat. A kifejezetten fürdeni vágyóknak mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy a környéken nem mindenhol engedélyezett a fürdés, sőt tetemes büntetésekre számíthat az, aki megzavarja a madarak költőhelyéül szolgáló vizeket. Egy kis odafigyeléssel azonban megúszhatjuk a szankciókat. Ráadásul osztozhatunk is bizonyos helyeken a madarakkal, igaz, csak csónakban ringva.

Bár Csehország a sör Mekkája, Pálava egyértelműen borvidék. Különleges klímája és kitettsége miatt kiváló borokat találhatunk itt. A helyi ízeket a biciklitúra legelején és/vagy legvégén, a Sedlec határában található Bašta u Lisu „depóban” abszolválhatjuk. Itt azért akad pár klasszikusan savas házi bor (ráadásul a fröccs intézménye nélkül), de szemfülesek azért olyan kincsekre is rábukkanhatnak, mint a magyar fülnek kellemesen csengő Baláž pincészet 2016-os Pinot Blanc-ja… Egy álom!

Fotó: profimedia

Mikulov városkában – ahol egyébként többek között Bethlen Gábor erdélyi fejedelem aláírta a nikolsburgi békét – akad bőven szállás. Innen biciklivel kiváló túrák tehetők, ráadásul nyugdíjastempóban is sok mindent felfedezhetünk, akár egy nap alatt. Persze ha akad több időnk, az sem baj, ugyanis nagyjából negyedóránként szembejön egy-egy kastély, minaret, diadalív vagy egyéb ragyogó emlékmű. A történelem és a művészetek iránt fogékonyaknak talán az sem mellékes, hogy a több mint 25 ezer (!) éves Dolní Věstonice-i Vénusz-szobrocskákat is itt ásták ki a régészek. Érdemes egy pillantást vetni rájuk, és máris rádöbbenünk, a mai nőideál is csak egy múló szeszély.

A lustábbak a Pálava-hegytől délkeletre található halastavakat kishajóval is bebarangolhatják. Ez azért is jó, mert nagyjából minden megállónál van sör, viszont nem mi kormányozunk. Ősszel egyébként így fest a környék, zokogjunk, kérem, mert ez csodálatos!

Megközelítés: Břeclav város felől

Gyerekkompatibilitás: 8/10

Relaxációs faktor: 8/10

Aktivitási mutató: 8/10

 

Třeboň régió – tó, hal és sörmámor minden mennyiségben!

Ismét kicsit a biciklizés szerelmeseinek kedvezünk. A szinte teljesen sík tóvidék ugyanis a legparádésabban két keréken járható be. A több mint 5000 mesterséges kis állóvizet persze lehet máshogy is kerülgetni, csak talán nem érdemes. Azt amúgy is jó tudni, hogy a csehek sportos nép, ráadásul korosztálytól függetlenül folyamatosan mozgásban vannak. Amennyi nyugdíjas az országban kerékpározik, nem csoda, hogy elöregedő nemzetről van szó. Ugyanis gyanús, hogy a „régiek” nagyjából 100 évig élnek. Ezért aztán érdeme felkészülni, hogy a bicikliutak, ha nem is tömöttek, de jól kihasználtak.

A bájos, de egészen apró kis város, Třeboň nem feltétlenül tartogat napokra elegendő látnivalót, de a Bohemia Regent sörgyár méretes terasza biztos, hogy mindenkit leköt pár órára. Aztán ha megvan a kellő üzemanyag, mehet a túrázás és persze a strandvadászat! Bár a térségben akad aquapark és wellnessfürdő is, a természetes vizekben való csobbanás a legélvezetesebb. Nagyjából megszámlálhatatlan mennyiségű lehetőség közül választhatunk a csúszdás vízibiciklis partszakaszoktól kezdve a csendesebb, fövenyes „pop up” strandokig. Ha az ember erre jár, elég, ha a véletlenre bízza magát. Egy biztos, halat érdemes enni. Ha már a jószágok miatt van ennyi vízfelület a környéken.

Třeboň (Fotó: Profimedia)

Megközelítés: Třeboň város felől

Gyerekkompatibilitás: 5/10

Relaxációs faktor: 7/10

Aktivitási mutató: 7/10

 

És néhány említésre méltó hely, inkább talán gyerek nélkül…

Bár semmi bajunk a „kis testűekkel”, a csípős karsztvizek, a mély bányatavak – ahogy a gyógyfürdők – vidéke is talán inkább a „kulturált felnőtt szórakozás” helyszínei. A šumavai Fekete-tó (Černé jezero), a Klatovy járásban található Ördög-tó (Čertovo jezero) vagy épp az északon található Labská-víztározó nem feltétlenül az órákon át tartó strandlabdázások helyszíne. Persze, mondjuk egy Írországban szocializálódott, gazdasági kivándorlásból megtért család gyermekeinek lehet, fel sem tűnik a víz hőfoka vagy a hegyvidéki csípősebb légáramlat. Ettől függetlenül lehet, jobban élvezi a gyerek a térdig érő vizet, mint az azonnal mélyülő hegyi gyöngyszemet. 

Egyet ne feledjünk, ha valamiért a dalešicei gát felé vetődnénk, mindenképpen nézzünk be a a Sörgyári capriccio egykori helyszínére, ahol anno Menzel a kultikus képkockákat forgatta (az eredeti helyszín Nymburk, de hát ilyen ez a filmes látszatvalóság). Nem fogjuk megbánni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top