nlc.hu
Utazás
Ezt biztosan nem tudtad Donovalyról

Ezt biztosan nem tudtad Donovalyról

Ha még nem jártál Donovalyban, vagyis magyar nevén Dóválban, itt az ideje annak, hogy egy felejthetetlen utazásra indulj. Elmondjuk, melyek azok a helyek, programok, amiket feltétlenül fel kell keresned a környéken.

A síelés szerelmesei egészen biztosan tudják, hogy hol van Donovaly, és hogy miért is annyira népszerű téli úti cél a síparadicsom. Ám arról, hogy a település és környéke a nyári utazásokhoz, kirándulásokhoz is varázslatos célpont, már kevesebben hallottak. Lehet, hogy te sem tudtad a Budapesttől alig háromórányi autóútra fekvő községről, hogy valódi családbarát hely, nem véletlenül választják egyre többen úti célul. Az Alacsony-Tátra és a Nagy-Fátra közötti hágón fekvő település Besztercebánya és Rózsahegy között félúton található, közel ezer méter magasan. Dóval kiemelkedő sport- és turisztikai központ, egyike a legnagyobb szlovákiai síparadicsomoknak. A vidék számos túraútvonalat rejt, sok felvonó nyáron is működik, így a legmelegebb évszakokban is gyönyörködhetünk a mesés tájban. A családdal utazók egyik kedvelt célpontja a kalandpark és a népi stílusú építményekkel ékeskedő Habakuky mesefalu, ahol felhőtlen élmény várja a gyerekeket. A legújabb helyi látványosság, a Donovalkovo pedig igazi kuriózum: az apró faluban ugyanis szinte minden ugyanolyan, mint a felnőttek világában, csak épp gyerekméretben. A miniváros utakkal, házakkal és egy minifarmmal kényezteti apró látogatóit, akik a jelek szerint imádnak felnőtteset játszani.

szlovákia miniváros

De nemcsak Dóval tartogat élményeket az utazók számára, hanem a környéke is. A Felső-Garam völgyében közlekedő erdei vasút festői környezetbe kalauzolja utasait, akik arra járnak, feltétlenül vonatozzanak egyet. A kalandokat keresők nyári bobpályán is száguldozhatnak a Nová Hola jobb oldali lejtőjén, a felvonó alsó állomásánál. A közel egy kilométeres pályát ugratók és kanyarok teszik élvezetessé. A pályához felvonóval lehet eljutni. Ha wellnessezésre vágynak a felnőttek, vagy a gyerekek szeretnének lubickolni, Oszadában megtehetik. A településen lévő üdülőkomplexumban úszómedence, gyerekmedence, relaxmedence is a család kényelmét szolgálja, de szaunázni, falat mászni is lehet ott.

utazás donovary

A közeli Besztercebánya számos csodás élményt tartogat, többek között a várat érdemes megnézni a településen. A fokozatosan épülő vár egykori feladata a királyi kincstár és a bányászatból származó jövedelmek őrzése volt. A török támadások miatt az erődöt megerősítették, kibővítették. Mára az eredeti falaknak mindössze a negyede maradt fenn, négy bástyája közül három látható. Az 1250 előtt épült zólyomlipcsei vár is kihagyhatatlan azok számára, akik szeretik a történelmi emlékeket. A várat a XIX. században egy tűzvész után árvaházzá alakították. A kapujánál egy védett, 700 éves hárs van, Corvin-hársnak is nevezik a fát, mert a legendák szerint Corvin Mátyás szeretett az árnyékában hűsölni.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top