Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Utazás

A Ryanair elbocsátással fenyegeti a sztrájkoló pilótákat és utaskísérőket

Abban az esetben, ha elhúzódnának a sztrájkok.

Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, története legnagyobb sztrájkjára készül a héten a Ryanair ír fapados légitársaság. Emiatt szerdán és csütörtökön 2400 járatból több mint háromszázat törölnek a spanyol, a portugál, az olasz és a belga sztrájkolók miatt. A Ryanair vezetősége most arra figyelmeztette a pilótákat és a légiutas-kísérőket, hogy néhányan elveszíthetik az állásukat, ha elhúzódnak a sztrájkok. A cég ugyanakkor úgy véli, hogy teljesíti éves nyereségtervét.

A Ryanair sokáig nem ismerte el a szakszervezeteket, majd a tavaly októberben a személyzet hiánya miatt bejelentett járattörlések óta több országban is megkezdhette tevékenységét több pilóta-, illetve légiutas-kísérő érdekképviselet. Ezzel is magyarázható, hogy a Ryanair az első nagy sztrájkot élheti meg a héten.

A személyzet a munkakörülményekre panaszkodik. Állításuk szerint az ivóvízért is fizetniük kell a fedélzeten, betegszabadságra pedig csak akkor mehetnek, ha személyesen jelennek meg az orvosi igazolással. Emiatt a személyzet 34 pontból álló, a munkakörülményeiket javító követelést fogalmazott meg.

A Ryanair hétfőn megerősítette 1,25-1,35 milliárd eurós éves nyereség előrejelzését, ami elmarad a március végéig tartó pénzügyi évben elért 1,45 milliárd eurótól. Az egyik elemző szerint a sztrájk hangulatromboló, és rövid távú kockázatot jelent a nyereségre nézve, hosszabb távon azonban nem befolyásolja a Ryanair verseny- és pénzügyi helyzetét.

A Ryanair hétfőn jelentette be, hogy a június végével záródott pénzügyi első negyedévében az adózott eredménye 319 millió euró lett. Ez 20 százalékkal kisebb ugyan az egy évvel korábbinál, de felülmúlta a szakértők által várt 305 millió eurót.

Címlap

top