Utazás

Magyarok is menekültek a görög tűzvész elől

Egy édesapa kétségbeesetten próbált eljutni az Attikában tartózkodó 12 éves lányához, hogy megtudja, jól van-e. Egy magyar család pedig az autópályán menekült a tűz elől.

Legalább 74 halálos áldozata van a görögországi erdőtüzeknek. A hétfő óta tartó tüzek elől ezrek menekültek, köztük magyarok is.

Az Athénban vakációját töltő Levente azt mondta a Blikknek, hogy először esőfelhőnek hitte a hatalmas, Athén fölött terjengő füstöt. A fővárosban elsősorban a közhangulaton hagytak nyomot a történtek, hiszen ekkora katasztrófára már rég volt példa az országban.

Kiégett autóroncsok között egy nő az Athén közelében fekvő Neosz Vucaszban 2018. július 24-én (Fotó: MTI/EPA/Jánisz Koleszidisz)

A magyar fiatalember egyik görög-magyar ismerőse azonban közvetlenül is érintett volt az erdőtűzben, a 12 éves kislánya ugyanis épp Attikában volt a lángok terjedésekor. Azonnal autóba ült, hogy biztos legyen benne, jól van a gyerek. Végül a magyar nagykövetség segítségével jutott el a helyszínre, ahol kiderült, a kislánynak nem esett baja.

Egy másik kint lévő magyar családnak azonban pokollá változott a nyaralása. Kinetába tartottak, amikor az autópályán ragadtak az éjszaka folyamán. Az egyik fizetőkapunál lehúzódtak, ahogy a többi autós is. Végül sikerül visszajutniuk a szállásra, és megtudták, hogy többen a tűz miatt csapdába kerültek.

A kinti magyar konzulátus egyelőre nem tud magyar áldozatokról, illetve sérültekről. A Görögországban nyaraló magyaroknak azt tanácsolják, hogy a következő napokban kerüljék el Rafina, Mati, Neosz Voucasz, Nea Makri településeket és környéküket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top