Utazás

Meg ne próbálj homokot hazahozni Szardíniáról!

Egy brit turista megpróbálta, ment is az 1000 eurós büntetés. És még olcsón megúszta!

Bekeményítettek a hatóságok Szardínia szigetén, miután sok turista vitt haza emlékbe egy kis homokot a strandról. Jogszabályba foglalták a homoklopás tilalmát, amelynek megszegése akár 3000 euró (960 ezer forint) bírsággal is járhat. 

Egy olasz származású brit turista az egyik északi strandról akart egy üvegnyi homokot hazavinni, de lebukott, és 1000 euróra (320 ezer forintra) bírságolták a csendőrök.

Az utóbbi hetekben több más turistát is elkaptak, amint homokot akartak magukkal vinni szuvenírként a sziget strandjairól. A legtöbben meglepődnek, mert nem is tudják, hogy törvény tiltja a homoklopást. 
    
A homoklopás látszólag ártalmatlan vagy csak csekély jelentőségű kihágás, ám potenciálisan „halálos csapást mérhet” a sziget partvidékének törékeny ökológiai rendszerére – hangsúlyozzák a hatóságok. 

    
A Szardínia szigetét évente felkereső kétmillió turista becslések szerint mázsaszám viszi haza emlékbe a szardíniai homokot, csak Alghero repülőterén évente két mázsát koboznak el az utasoktól. 
    

Az autonóm sziget önkormányzata az ellenőrzések sűrítésével és a büntetésekkel, a WWF természetvédelmi szervezet pedig „Az utolsó strand” nevű kampánnyal akar véget vetni a szardíniai homokkincs fosztogatásának. 
    
A kampány hatására a német külügyminisztérium már figyelmezteti a Szardíniára utazó turistákat, hogy a szigeten törvény tiltja a homok kivitelét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top