Utazás

Óvatosan a pénzváltással, egyre több a hamis euró

Tavaly majdnem 1,2 millió hamis bankjegyet találtak Európában. A szervezett bandák mellett egyre több magánszemély is nekiáll pénzt nyomtatni.

Egyre több a hamis euró – írja az Index. Németországban tavaly közel százezer hamis bankjegyet találtak, amelyek összértéke 17 millió euró (kb. 5 és fél milliárd forint) volt, nagyjából két és félszerese az egy évvel korábbinak.

pénz, euró

Fotó: Unsplash

A Privátbankár.hu összesítése szerint Európában majdnem 1,2 millió hamis bankjegy forgott: ezek névértéke több mint 100 millió euró (kb. 32 milliárd forint) volt, 82 százalékkal több, mint az előző évben.

A hamis bankjegyek terjesztésében fontos szerepe van a „sötét webnek”: sok bűnöző itt szerzi be a hamisításhoz szükséges felszerelést, és az sem ritka, hogy a terjesztők itt rendelik meg a hamis pénzt.

A lap azt írja, hogy a szervezett pénzhamisító bandák mellett egyre több magánszemély is próbálkozik pénznyomtatással. Tavaly három nagyobb bűnbandát kapcsoltak le: az egyik főleg török, a másik olasz, a harmadik pedig német állampolgárokból állt. A jelentés kiemeli, hogy nőtt a 21 évnél fiatalabb elkövetők száma.

A hamisítványok közel 40 százaléka egyszerű fénymásolat, amelyeket Kínában gyártott hologramokkal látnak el. Legszívesebben az 50 euróst hamisítják, de vannak, akik az érmékkel is próbálkoznak.

A német Bundesbank azt javasolja, hogy több biztonsági elemet is vizsgáljunk meg a pénzeken, amelyeket célszerű összehasonlítani más bankjegyekkel is. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top