Utazás

Bécsben egy egész utcát klimatizálnak

Nálunk sem ártana egy ilyen projekt.

Lassan kutyameleg lesz Bécsben is, éppen ezért elindult egy projekt, melynek keretein belül Bécs 7. kerületében egy teljes utcát klimatizálnak.

A tudósok az évszázad végéig 50-55 extrém meleg nappal számolnak, ami nem túl jó hír Bécs 7. kerületének, ahol szinte alig van zöld felület.

A Zieglergasse az osztrák fővárosban éppen ezért egy új projektbe kezdett. A Neubau nevű városrészt nemcsak sűrű lombkoronájú fákkal fogják beültetni, hanem permetkapukkal és több utcai vízvételi lehetőséggel is ellátják.

Összesen 5 permetkapu, 5 pergola, védett ülőhelyekkel felszerelve, 32 karosszék, 5 nagyobb vízvételi lehetőség és 24 fa fogja a járókelőket a meleg nyári napoktól megóvni és felfrissíteni.

A klimatizált utca kialakítása 2,4 millió euróba, azaz 768 millió forintnak megfelelő összegbe kerül majd, ennek 70 százalékát Bécs finanszírozza a központi költségvetéséből. Az építési munkálatokat év végére fejezik be.

Nem csak az embereknek nehezek a forró nyári napok, kedvenc háziállatainkat is megviseli a forróság. Éppen ezért számukra is kialakítanak ivókutakat. Eva Persy, Bécs állatvédelemért felelős ombudsmanja különböző tippekkel látja el a bécsi gazdikat. A kánikulában saját készítésű májkrémfagyival vagy hűtőmellénnyel hűthetik le kis kedvenceiket. Ezenkívül felhívja a figyelmet arra, hogy nem csak az embereknek káros az UV sugárzás, ezért érdemes napvédő krémmel bekenni a legérzékenyebb pontjaikat (pl. fül, has, orr).

(MTI)

(Kiemelt kép: zoomvp.at)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top