Utazás
Szponzorált tartalom

Illóolajok – így találod meg a legjobb minőséget

A jó minőségű, 100 százalékos illóolajok bizony nem olcsók: egy kicsi, tíz milliliteres üvegcséért akár több ezer forintot is elkérhetnek. Mégis érdemes ezekre kiadni a pénzt, hiszen az olcsóbb utánzatok, a hamisítványok és a hígított változatok rendszerint olyan anyagokat – általában kőolajszármazékokból előállított szintetikus illatkomponenseket – tartalmaznak, amik akár ártalmasak is lehetnek, és ahelyett, hogy a jó közérzetet és az egészséget szolgálnák, asztmát, allergiás tüneteket, légúti problémákat váltanak ki. Egyszóval ebben az esetben is igaz a mondás, az olcsó illóolajnak híg a leve! De miről tudhatod, hogy tényleg minőségi illóolajat kínálnak neked?

Több jele is van annak, hogy silány utánzatot vagy éppen gyenge minőségű, „felhígított” illóolajat akarnak rád sózni. Az első, ami mindenképpen szembetűnik, az ár: ha néhány száz forintért már megkaphatod az olajat, akkor jobb, ha a csábítás ellenére rögtön ott hagyod, mert ennyiért nem lehet 100 százalékos, hibátlan minőségű illóolajat még készíteni sem, nemhogy haszonnal eladni.

 Illóolajból is csak a legjobb minőségű, 100 százalékos tisztaságú termékeket érdemes megvenni (fotó: istockphoto.com)

A mások intő jel, ha vízszínű, teljesen átlátszó üvegcsében, esetlen műanyag fiolában van az illóolaj. Ezek ugyanis alkalmatlanok az illóolaj megfelelő tárolására, hiszen a műanyaggal az olaj reakcióba léphet, és ártalmas vegyületeket oldhat ki belőle (ezért alapvető egészségügyi követelmény, hogy a valódi illóolajok üvegből készült kis tartályokban kerüljenek forgalomba). A színezett, fényvédő üvegre pedig azért van szükség, hogy a napfény káros hatásaitól a lehető legtovább védve legyen az illóolaj. Ezeknek az anyagoknak ugyanis nem tesz jót sem a meleg, sem a közvetlen napfény, ezért úgy kell őket tárolni, ahogy a legtöbb gyógyszert és gyógykészítményt: hűvös, sötét helyen.

Végül pedig a terméken található feliratok is beszédesek: ha itt részletesen felsorolják, hogy az illóolaj milyen növényből és milyen eljárással készült, meddig használható, valamint azt is közlik, ki, mikor és hol készítette az olajat és milyen szervezet vizsgálta be (természetesen megfelelő cégnévvel, adószámmal, engedélyszámmal és elérhetőséggel kiegészítve), akkor már valószínű, hogy jó minőséget tartasz a kezedben. Ha ezenfelül még arról is szól a címke, hogy az adott illóolaj mire jó, hogyan hat, és miként kell felhasználni, akkor minden bizonnyal gondos és megbízható gazdától származik. Ha viszont egyáltalán nincs címke az üvegcsén, a legjobb, ha keresel egy másikat, mert nagy valószínűséggel hamisítvánnyal van dolgod.

Egy gyors teszt mindenre választ ad

Ha továbbra is bizalmatlan vagy az olajjal kapcsolatban, akkor a legjobb, ha elvégzed ezt a tesztet: cseppents belőle egy tiszta, fehér és jó nedvszívó papírnak arra a részére, ahol azt nem érintetted kézzel (közben arra is ügyelj, hogy magához az olajcsepphez se érj hozzá), és várj, amíg elpárolog. Ha foltot hagy a papíron, vagy eláztatja azt, akkor különféle adalékanyagok is voltak az illóolajban, tehát nem 100 százalékos, tiszta anyagról van szó. Tedd vissza a polcra!

Ezért olyan drága a minőség

A legtöbben nagyon szeretjük az illóolajok adta élményt és a gyógyhatásukat, ezért hajlandóak vagyunk megfizetni értük a magasabb árat is. De közben ott motoszkál hátul a kérdés, ugyan mi kerül ezen ennyibe? A helyzet az, hogy a 100 százalékos illóolajok elkészítése rengeteg munkát és alapanyagot igényel: például 1 kg levendulaolajhoz (ami megközelítőleg a szokásos, 10 milliliteres kiszerelésben mindössze száz üvegcsének felel meg) másfél tonnányi friss virágszirmot kell feldolgozni! Ahhoz, hogy gazdaságosan lehessen előállítani ezt az értékes esszenciát, sokhektárnyi, nagy termőterületre van szükség, amelyen ráadásul kézi munkával kell gondozni a levendulát, hiszen a metszést, szüretelést gépesíteni ennél a növénynél sem lehet. Mindezen felül az olaj kinyeréséhez is drága felszerelésre van szükség. Hát ebből áll össze végül az ár.

Az üvegcse árulkodik a minőségről is: a jó olajok sötét üvegben kaphatók, és a címkén részletes tájékoztatást kapunk a termékről (fotó: istockphoto.com)

Így készül a legjobb minőség

A legjobb minőségű, legkoncentráltabb illóolajok lepárlással készülnek. Ennek során a növényből oldószerrel oldják ki az értékes olajat, amely egy lepárlóba csöpög. Következő lépésként desztillálás útján az oldószer visszakerül a rendszerbe. A hátramaradó kocsonyás anyag természetes viaszanyagot és aromát tartalmaz, amelyből alkoholban rázatva, utolsó műveletként eltávolítják a viaszt, és megmarad az értékes, magas koncentrációjú abszolútum.

Bár a fenti okok miatt tényleg nem olcsók a 100 százalékos illóolajok, mégis ezeket érdemes használni. Több okból is: egyrészt csakúgy, mint a valódi, drága parfümök, kiadósabbak és tartósabbak, mint a különféle anyagokkal „felütött” olcsóbb termékek (egyetlen csepp órákon át képes betölteni az illatával egy szobát, és ugyanennyi a legtöbb esetben tökéletesen elég ízesítésre és gyógyitalok készítésére). Másrészt egészségesebbek is, hiszen kizárólag a növény saját, természetes anyagait tartalmazzák, és semmilyen szintetikus vegyszer nem keveredik beléjük.

Ez is érdekelhet Megnézem
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top