Utazás
Szponzorált tartalom

Ezerarcú levendula – így használhatod gyógynövényként

Egy japán tudományos kutatás szerint a virágokban található linalol illatanyag belégzése csökkenti a stresszt, és jótékonyan hat az idegrendszer működésére. Ha mélyen beleszippantasz egy csokor frissen szedett levendulába – amelynek a növények közül az egyik legmagasabb a linaloltartalma –, azonnal érezheted te is, hogy enyhül a fejfájás, oldódik a szorongás és a rosszkedv. Ám a levendula mint gyógynövény ennél sokkal többet tud!

A levendula előnyös tulajdonságait több ezer éve ismeri az emberiség: Egyiptomban például balzsamozáshoz használták, az ókori görögök és rómaiak pedig főként kozmetikumként alkalmazták: fürdők vizét illatosították vele, szappant készítettek belőle (a neve is innen ered, hiszen a lavare szó latinul annyit tesz, hogy „mosni”), kiszárított, de még mindig erős szagú virágait pedig a padlóra szórták, hogy minél kellemesebb legyen az otthonuk miliője. A magyar néphit szerint a levendula nem egyszerűen csak idilli hangulatot teremtő illatosító, hanem igazi „varázsszer”, amely képes távol tartani az ártó erőket, és megvédi az ember testét és elméjét a rontó szellemek munkálkodásától. Tulajdonképpen ebben tökéletesen igaza is van, amennyiben ártó és rontó szellemek hatásának tekintjük például a stresszt, a depressziót, az epebántalmakat, az emésztési görcsöket, a pikkelysömört, az ekcémát, a reumás fájdalmakat, az idegzsábát vagy a migrént. Ezek ellen ugyanis kitűnő ellenszer a levendula.

A levendula az egyik legsokoldalúbb és legkedveltebb gyógynövényünk. (fotó: istockphoto.com)

A levendula az egyik legsokoldalúbb és legkedveltebb gyógynövényünk. (fotó: istockphoto.com)

A sornak ezzel még közel sincs vége, hiszen az árvacsalánok családjába tartozó Lavandula officinalist használják még ízületi gyulladás, epilepszia, étvágytalanság, izomfájdalmak, ficamok, fogfájás, kígyómarás, allergia, napégés, tályog, hajhullás, asztma, köhögés, hólyaghurut, fülfájás és légúti fertőzések kezeléséhez, sőt még háziállatok gyógyításakor is (ahol főként a nyugtató és étvágyjavító hatását aknázzák ki, de bolha- és tetűriasztóként is alkalmazzák). A levendulát ezért bátran nevezhetjük az egyik legsokoldalúbb gyógynövénynek.

Így használd a levendula gyógyító erejét

Szerencsére nem kell képzett vegyésznek vagy patikusnak lenned ahhoz, hogy a levendula gyógyerejét kinyerd. Íme néhány egyszerű recept, amellyel házi körülmények között is hasznosíthatod ezt különleges növényt. Ha a saját kertedben nőtt levendulával akarod ezeket elkészíteni, akkor a legjobb, ha június végén, a déli órákban gyűjtöd be, mert ilyenkor a legmagasabb a növény illóolaj-tartalma. Szárítsd ki a virágokat a napon, majd morzsold le őket, és tedd egy jól zárható üvegbe, így hosszú hónapokon át használható marad.

Tea fejfájásra, stresszre és görcsökre

A legkönnyebben úgy kúrálhatod magad levendulával, ha teát készítesz belőle: két teáskanálnyi szárított növényt tegyél egy liter forró vízbe, és hagyd állni negyedóráig. Ennél több növényt egyszerre ne használj fel, mert keserű és ihatatlan lesz. Egyébként érdemes a levendulateát citrommal vagy levendulamézzel ízesíteni, hogy finomabb legyen. Üzletben kapható kisajtolt levendulaolajjal is próbálkozhatsz: ebben az esetben mindössze pár cseppet kell tenned a vízbe, hogy a kívánt hatást elérd. Egyébként, ha a levendulaolajat magában szeretnéd fogyasztani különféle problémákra, akkor ügyelj az adagolásra: ebben az esetben 2 csepp levendula-illóolajat kell elkeverni 1 evőkanál mézbe addig, míg teljesen el nem keveredik. A mézet ezután kell elfogyasztani, lehetőleg étkezés előtt 10-30 perccel. Napi adagolása 3×1 teáskanál addig, míg a probléma el nem múlik. Az ilyen kezelés kitűnő nyugtató és regeneráló hatású, valamint oldja a stressz miatt kialakuló görcsöket, emésztési panaszokat, remek gyógyír alvászavarokra és meghűlés esetén felső légúti panaszokra is.

Bőrbántalmak ellen fürdővízbe

A recept ebben az esetben is egyszerű: egy kádnyi vízhez önts egy marék levendulavirágból készített főzetet (50 gramm levendula leforrázva 1 liter vízzel), majd hagyd állni 10-15 percig. Ha nincs szárított levendulád, néhány csepp levendulaolajjal is ugyanezt a hatást érheted el. A levendulafürdő a fáradt, gyulladt bőrt regenerálja és gyógyítja, de nemcsak szépészeti célokra kitűnő, hanem allergiás tünetek, ekcéma vagy pikkelysömör-bántalmak enyhítésére is.

Bedörzsölőszer a fájó ízületeknek

Ízületi gyulladások, rándulások vagy izomfájdalmak kezelésére a levendulás masszázsolaj kitűnő szer lehet. Természetesen ebben az esetben is – mint minden más panasznál – orvossal is érdemes megvizsgáltatnod magad, és csak akkor hagyatkozz önmagában a levendulás kezelésre, ha a fájdalmak mögött nincs olyan baj, amit csak szakember tud hatékonyan gyógyítani. A bedörzsölőszert így készítsd el: keverj el 1 evőkanál levendulaolajat 2 dl 70%-os alkoholba. Naponta négy-öt alkalommal dörzsöld be vele a fájó területet, a készítményt pedig tárold hűvös, sötét helyen, hogy minél tovább megőrizze gyógyító erejét. (Rovarcsípésre is jó ez a szer, de ehhez más arányban kell keverned: ilyenkor 5 ml olajat adj 25 ml 40 százalékos alkoholhoz. A folyadékot öntsd vattára, és negyedóráig tartsd a csípésen.) Kényeztető, stresszoldó masszázsolajat is készíthetsz: ehhez 50 ml mandula- vagy jojobaolajba 4-5 csepp levendulaolajat kell öntened. Ez nyugtató, pihentető hatású, és segíti az alvást, ezért este, lefekvés előtt érdemes alkalmazni.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top