Utazás

Van Gogh festménye kelt életre a ritka természeti jelenségben

Amy Hunter fotósnak a napokban valami olyasmit sikerült megörökítenie, amit csak keveseknek.
természeti jelenség van gogh festmény felhő

Kelvin-Helmholtz felhő: a tudományos világban így hívják azt a lélegzetelállító természeti jelenséget, amit egy amerikai fotós örökített meg a napokban Virginiában, és ami csak több meteorológiai feltétel együttállásakor jön létre.

A Yahoo beszámolója szerint Amy Hunter kedden egy csillagfényes és szeles estét töltött a Virginia állam délnyugati részén lévő Smith-hegységben. Itt lett figyelmes a ritka meteorológiai látványosságra, ami leginkább a szökőár hullámaira hasonlít. Szerencsére volt annyi lélekjelenléte, hogy fotón is megörökítse a nem mindennapi látványt, íme:

A Kelvin-Helmholtz felhő, ami nevével ellentétben nem csak felhőknél fordulhat elő, és még csak nem is kizárólag a Földön (a Szaturnusz légkörében is fotóztak már ilyet), akkor jön létre, ha egy gyorsabban mozgó és egy stabil gáz-, vagy folyadékréteg találkozik. Ha a két réteg sebességkülönbsége elér egy bizonyos pontot, akkor olyan látványos hullámok alakulhatnak ki, mint amit Amy fotózott.

A természeti jelenség különlegessége, hogy bár valóban ritkán fotózható, 1889-ben Van Gogh már megfestette, méghozzá a Ciprusok az éjszakai ég alatt, vagy más néven a Csillagos éj című festményén.

Nyitókép: Wikipédia

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top