Utazás

Ez aztán „meredek” élmény! – A 11 legjobb aquapark Európában

Ezekben az aquaparkokban mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb szórakozási lehetőséget: az is, aki adrenalinra vágyik, és az is, aki inkább csak relaxálna, feltöltődne, csobbanna egy jót az élvezetekben.

Aquaparktörténelem

Az első vízi csúszdát Új-Zélandban állították fel a Wonderland nevű vidámpark részeként az 1906-os világkiállításra. A fotók azt bizonyítják, hogy a résztvevők ekkor még nem vetkőztek nagyon neki – jól öltözötten üldögéltek a fából készült hajókban, amelyek a Viktória-tóba csobbantak bele. Később, 1923-ban egy minnesotai asztalos, Herbert Sellner készített el fából egy vízi „szánt”, amely szélsebesen robogott le a vízi hullámvasúton, hogy a tóba toccsanjon. George Millay, aki 1964-ben megalapította a máig működő Sea World nevű „víziállatkertet” San Diegóban, 1977-ben megnyitotta a világ első aquaparkját Orlandóban, Wet n’ Wild néven. A park annyira sikeres volt, hogy nemsokára máshol is az államokban, sőt Brazíliában és Mexikóban is létesítettek aquaparkokat. Az első beltéri aquaparkot Kanadában nyitották meg 1985-ben. A több mint 60 ezer négyzetméteres World Waterpark máig a legnagyobb belső aquapark a világon.

Forrás: Christchurch City Libraries

Az aquaparkok azóta Európát is meghódították. Ezek a legmenőbbek: 

Siam Park – Tenerife, Spanyolország

A tenerifei Siam Park az aquaparkok abszolút győztese, hiszen minden aquaparkot maga mögé sorolt a TripAdvisor 2018-as versenyében. A thaiföldi tematikájú park több mint 30 lélegzetelállító csúszdával büszkélkedhet, és több világrekordot is megdöntött már: itt található a világ legnagyobb, ember alkotta mesterséges hulláma, amely 3,3 méter magasra tör fel a hullámmedencében  – akár szörfözni is lehet benne.

Fotó: Profimedia, Alamy

Aquapark Istralandia – Novigrad, Horvátország

Horvátország első aquaparkja 20 különböző medencével és csúszdával büszkélkedik, köztük egy 1,6 km-es csőcsúszdával és egy 96 méter hosszú, 27 méter magas „szabadeséses” csúszdával. Persze csusszanhatunk fény és hangeffektekkel kísérve, egymással párhuzamosan, úszógumival, egymást üldözve, de csúszkálhatnak a kisebb gyerekek is a kalózkastély nevű csúszdán.

Etnaland – Szicília, Olaszország

Az Etnaland az UNESCO Világörökség listáján található egyik szépség, a fenséges Etna vulkán lábánál fekszik, közel Cataniához. Az Etnaland nemcsak aquapark, de egyben vidámpark is, ahol még különleges botanikai ösvénysétákon, edukációs előadásokon is részt vehetünk. Mind a Themepark, mind az Aquapark látogatói három látványos főutazást vehetnek igénybe: a Jungle Splash-t (egy 30 méteres vízesést), a Crocodile Rapids-t (vadvízi evezést) és a Dragon Rivert, egy vizes hullámvasutat, amely csodálatos, keleties környezetben viszi végig a látogatókat.

Fasouri Watermania – Limassol, Ciprus

100 ezer négyzetméter tiszta szórakozást nyújt a Fasouri Watermania aquapark, amely kevesebb, mint egy óra autóútra van Larnaca és Paphos városától. A díjnyertes vízi parkban több tucat látnivaló található, de ha nem vagy oda a meredek és gyors dolgoktól, akkor kipróbálhatod a Lusta Folyót, amely andalítóan visz körbe a gyönyörű helyen, sőt akár különféle kényeztető masszázsokon is részt vehetsz, ha már elég a zsibogásból és ricsajból.

Waterworld – Ayia Napa, Ciprus

Ősi görög tematika alapján készült ez az aquapark, ezért számíts rá, hogy rengeteg fehér ión oszlopot, patinás „antik” hajót, klasszikus szobrokat fogsz látni, és részt vehetsz Apolló alámerülésében, Ikarus bukásában, sőt Odüsszeusz kalandos utazásában is, csak aztán vigyázz, hogy közben el ne csábítsák a családtagokat a szirének… Mindezeken kívül vannak „gyomorfelforgató” vízi túrák, nagy hullámmedencék, és olyan csúszdák is, amelyeket az úszni nem tudók is bátran kipróbálhatnak. Állítólag a papucs használata erősen javallott, annyira felmelegszik a talaj nyáron.

Fotó: Waterworld Ayia Napa Facebook

Aquariaz – Avoriaz, Franciaország

A francia Alpokban található varázslatos vízi csodaországot úgy tervezték, hogy az arra járó egy trópusi dzsungelparadicsomban érezze magát. A Lusta Folyó finom áramlással visz el szebbnél szebb helyekre, majd egy medencébe ér, ahol úszhatunk, csúszdázhatunk, falat mászhatunk. A különleges aquapark a téli síszezonban is nyitva tart, sőt kültéri gyógyfürdők is vannak, a csillagok alatt, kilátással a csodálatos alpesi tájra.

Aquaworld – Budapest, Magyarország

Európa egyik legnagyobb beltéri aquaparkja, mely egy trópusi hangulatú Angkor-romtemplommal is büszkélkedhet, amelyet az eredeti kambodzsai Angkor Wat templom mintájára készítettek. A 11 különleges csúszdának olyan frappáns fantázianevei vannak, mint például Szivárvány, Kamikaze, Repülő szőnyeg, Fekete lyuk. A csusszanás mellett szörfözhetünk, búvárkodhatunk, belebújhatunk a vízen járó labdába, szaunázhatunk és termálfürdőzhetünk, a gyerekek pedig számos gyerekprogramon is részt vehetnek nemcsak nyáron, de a tanév során is.

Fotó: Leéb Ádám

Tropical Islands – Brandenburg, Németország

Ki gondolná, hogy igazi trópusi élményben lehet részünk Berlintől mindössze 35 km-re? A Tropical Islands egykor egy hatalmas reptéri hangár volt, ma egy masszív, 360 méter átmérőjű kupola, mely alatt kipróbálhatjuk a lagúnákat, a strandokat, a hajókat és egy 27 méter hosszú vízi csúszdát is. Az aquapark hatalmas wellness-részlege is van, ahol igazi trópusi élményt nyújtanak a teknősök, flamingók, arapapagájok. A természetkedvelő családok élvezhetik a park fedett esőerdőjét is, amely 50 ezer növényt gyűjtött egybe a világ minden tájáról.

Fotó: Tropical Islands Facebook

Slide and splash – Lagoa, Portugália

Portugália Algarve régiójában található Slide and Splash 16 ezer hektáron nyújt egyedülálló szórakozást a napsütésben. Nemcsak a félelmetes vízi csúszdák járulnak hozzá az élményhez, de a különféle, szabadon kószáló és repülő állatok is – a papagájok, a sólymok, az arák és a különleges hüllők. Az aquaparkba transzferbuszok indulnak a környéken található üdülővárosokból, ezért akkor is ellátogathatunk ide, ha nem autóval érkeztünk.

Lalandia – Billund, Dánia

Mit szólsz egy jó kis északi kalandhoz? A Lalandia Skandinávia legnagyobb vízi vidámparkja, amely számos családbarát lehetőséget is nyújt, és fűtött hullámmedencékkel, Lusta Folyóval is hívogat. A gyerekek imádják a barlangmedencét, ahol megfigyelhetik a korallzátonyokat és az egzotikus halakat. Az aromaterápiás szaunákban a szülők engedhetik ki a fáradt gőzt, míg a 12 év alatti gyerekek meglátogathatják az Aqua Splash vízi játszóterét, vagy akár bowlinghozhatnak is. És ha már Billundban járunk, érdemes megszállnunk a LEGOLAND hotelben, ahol hatalmas LEGO-várban vagy házakban szállhatunk meg. Gyereklelkű felnőtteknek is fantasztikus élmény lehet!

Fotó: Lalandia Facebook

Therme Erding’s Galaxy Water Slide World – Erding, Németország

Ha nem tudunk mit kezdeni tizenéveseink adrenalin-igényével, vigyük el őket Európa leghosszabb vízi csúszdájához, a 365 méter hosszú Magic Eye-hoz, amely a „galaktikus” aquapark legnagyobb szenzációja Münchentől csupán 48 kilométerre. Az aquapark vizuális élményt is nyújtó csúszdái egészen biztosan megadják a kellő löketet, például az X-Treme Faster nagy sebességű csúszka, amelyen akár 44 mérföld per óra sebességre is felgyorsulhatunk. Az igazi adrenalin-junkiek mindenképp próbálják ki a 18 méteres magas vízi hullámvasutat is. A galaktikus aquapark nyújtotta élmények biztosan a csillagokig repítenek majd!

Fotó: Galaxy Erding Facebook

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top