Az utazás nem teljes élmény anélkül, hogy megkóstolnánk a helyi ízeket, a jellegzetes tájételeket vagy finom borokat.
HA MÁTRA, AKKOR VADHÚS
Manapság már kevés olyan „tiszta” hús fogyasztására van lehetőség, mint a vadhús. A vadon élő állatok húsa finom és egészséges, főleg akkor, ha biztos forrásból származnak, és helyben szerezték be őket. A Mátra csodás természetközeliségéhez hozzátartozik az is, hogy konyhája előszeretettel használja a vadhúst, finom és laktató fogásokat kínálva. Szarvas, őz, vaddisznó egyaránt helyet kap sok-sok étterem menüjében, de ritkább húsokra, például muflonra is lelhetünk.
A vadhúsok nem feltétlenül jelentenek nehéz fogásokat. Ma már egyre több étteremben készítik el a vadhúst könnyű és különleges köretekkel, gyümölcsökkel, zöldségekkel kombinálva.
MÁS NEMZETEK HATÁSA
A Mátra több területének gasztronómiáján is érződik a szlovák hatás, ahonnan a húsos ételeket kiegészítve, esetenként azokat helyettesítve megjelentek a burgonyás, juhtúrós, szénhidrátdús, laktató és finom fogások. A röszti, avagy tócsni a Mátrában többféle variációban is hódít, a legnépszerűbb formája talán az igen kiadós és neves mátrai borzaska.
BORT AZ ASZTALRA
A Mátrai borvidék története egészen a középkorból ered, bár a filoxérajárvány miatt a legtöbb szőlőskertet újra kellett telepíteni. Ez azonban nem állította meg a borvidék térhódítását, mely azóta is töretlen. A mátrai borokat számos helyen, kis pincékben, éttermekben vagy a Gyöngyösön található farkasmályi pincesoron is megkóstolhatjuk.
ÓZON HOTEL RESIDENCE
A Mátraházán 710 méterrel a tengerszint felett található Residence Ózon Hotel mindig is nagyon igényes volt a konyhájára, hisz az ellátás a szállodai kényelem egyik fő összetevője. Mivel a hotel rendezvényeknek, oktatásoknak is otthont ad, számos formában kell helytállnia, felkészülve egy állófogadástól kezdve a mindennapos vacsorákon át a komplett esküvői menük prezentálásáig.
Az à la carte étlapon egyaránt megtalálhatók a kifinomult előételek, a gazdag, házias levesek, az ízorgiát garantáló húsos főételek és a szívmelengető desszertek is. Kinek ne dobbanna meg a szíve, ha azt olvassa: roston sült kacsamell grillezett körtével és diós gnocchival! Vagy egy szarvasgerinc libamájkockákkal! Esetleg bélszínhalom kakukkfüves, kemencés édesburgonyával! Mindezt képzeljük el egy elragadóan otthonos, mégis elegáns környezetben, a szálloda éttermében, a csodás Kékes domborulatait szemlélve.
Akinek Mátraháza ízeit kedve van személyesen is megtapasztalni, ne habozzon, még lefoglalhat egy szép nyári pihenést a Residence Ózon Hotelben, és aztán készítheti az ízlelőbimbóit.