Utazás

Elmés építész mentette meg a falut

Ezeken a forró napokon hajlamosak vagyunk mérgelődni a hőség miatt, az erős napsütés elől árnyékba menekülünk, és nem szívesen tesszük ki a lábunkat a klimatizált helyekről. Nos, ha megismerjük Viganella, a kis hegyi falu történetét, lehet, hogy inkább hálát adunk a napsütésnek.

Ez a kis alpesi falu, 130 km-re található Milánótól északra, Piedmont régióban. Az a 167 lakos, aki Viganellában él feltételezhetően nagyon boldog, hogy egy ilyen gyönyörű táj veszi körül lakhelyüket, alig néhány mérföldre a Lago Maggiorétól és Zermattól. Tökéletes helynek tűnik, kivéve talán azt, hogy egy meredek hegyvonulat veszi körbe a falucskát, így november 11-től február 2-ig nem süti a nap. Bár ez a helyzet vélhetően elfogadható skandináv országokban, a latin embereknek a napfény hiánya borzalmas lehet. A falusiak évszázadokon át elvoltak ezzel a furcsa helyzettel, egészen addig, míg 2005-ben egy helyi építész, Giacomo Bonzani be nem nyújtotta zseniális ötletét a polgármesteri hivatalba: építsenek egy hatalmas tükröt, ami a napfényt a faluba vezeti, azon a három sötét téli hónapon is. Pierfranco Midali, Viganella polgármestere adott is a projektre százezer eurót, amelynek segítségével 2006-ban, egy 40 négyzetméternyi tükör (8×5 méteres, súlya 1,1 tonna) építettek a falu fölé magasodva, 1100 méterre a tengerszint felett.

Zseniális innováció és PR!

Nemcsak a fénykérdést oldották meg ezzel a hatalmas tükörrel, de sikerült a falucska hírét is világszerte elvinni. Turisták ezrei látogatnak Viganellába, hogy megtapasztalják a tükör hatását, sőt még egy nagyon gazdag amerikai üzletember is birtokot vásárolt a falu határában, persze nem él ott, csupán jelzésértékű az ingatlanvásárlás, ezzel is kifejezve lelkesedését a projektért.

Feel the sunshine!

A polgármester egy interjúban elmondta, hogy a tükörnek jelentős közösség építő hatása volt, illetve a lakosság hangulata is jobb lett. Egy látványos példát hozott, miszerint a téli hónapokban a vasárnapi mise után az emberek általában rögtön hazamennek, míg nyáron ilyenkor a templom előtt beszélgetnek, megvitatják a prédikációt. Amióta a hatalmas tükör teleszórja fénnyel a falucskát télen is, a vasárnapi ima után még sokáig beszélgetnek a népek a templom téren.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top