Utazás

Csömöröd van a turistáktól? 10 titkos hely Horvátországban!

Eleged van már a tumultusból? Nem akarsz úton-útfélen magyar turistákba (meg úgy egyáltalán bármilyen turistába) botlani? Inkább helyi emberekkel ismerkednél? Segítünk, hogy felfedezhesd Horvátország rejtett drágaköveit!

„Mintha Magyarországon lennénk!” Sokszor juthatsz erre a megállapításra az Adriai-tenger habjaiban lubickolva vagy egy hangulatos horvát városka szűk sikátoraiban kószálva. Nem is csoda! Horvátországban 2017-ben 546 ezer magyar turista járt, a vendégéjszakák száma pedig 2 millió 770 ezerre rúgott. Horvátország természetesen nemcsak nálunk közkedvelt úti cél – tavaly rekordmennyiségű, 19,7 millió turista látogatott el az országba a világ minden tájáról.

Horvátországban a turisták Dubrovnikot kedvelik a leginkább, ezt követi Rovinj, Poreč, Split és Medulin, mi, magyarok a Kvarner-öböl és az Isztriai-félsziget településeit keressük fel előszeretettel. Ha viszont szeretnél kilógni a sorból, fedezd fel azt a Horvátországot, amely túlmutat az idegenvezetők és a turisztikai oldalak kínálatain! Mutatjuk is, milyen helyekre gondoltunk:

Zagorje régió

Bár Horvátország Zagorje régiója, vagyis a Horvát-felföld mediterrán úti célként ismert, középkori kastélyaival, dimbes-dombos természetével és építészetével mégis felidézi az Osztrák-Magyar Monarchia örökségét. Ez az északi régió egy rövid autóútra fekszik Zágráb forgalmas fővárosától, és szinte teljesen ismeretlen a turisták előtt. Utunk során mindenképpen álljunk meg a Trakošćan (Trakostyán)-kastélynál, egy 13. századi mesebeli erődnél, tegyünk egy sétát a kastély alatti tó partján, majd látogassunk el a lenyűgöző Krapinai Neander-völgyi Múzeumba, ahol a neander-völgyi ősember első felismerhető maradványai találhatók. Zagorjében található egyébként Kumrovec, amely főként arról ismert, hogy itt született Josip Broz Tito volt jugoszláv államfő.

Forrás: iStock

Varazdin

Ha már Zagorjében jársz, tölts egy éjszakát Varazdin békés városában, melyet „Kis Bécsnek” is neveznek barokk stílusú építészete miatt. Sokat nem kell autókáznod hozzá, a város a horvát A4-es autópálya mellett, a magyar határ közelében fekszik. Az autópályáról már látni lehet Varazdin tornyait. A hangulatos városka elég apró ahhoz, hogy gyalog is felfedezhessük. Ráadásul simán belefuthatnunk helyi fesztiválokba is. Varazdinban eléggé otthon érezhetjük magunkat, mert hajdanán sok nemesi magyar család élt itt, sőt a vár a magyar Erdődy család birtoka volt. Ha felfedeztük a fontosabb műemlékeket, látnivalókat, menjünk át Varasdfürdőre, és áztassuk ki magunkat a kénes gyógyvízben.

Forrás: iStock

Borkóstolók

Bár igen nehéz elképzelni, Horvátországban nemcsak a tengerben merülhetünk el, hanem más típusú élvezetekben is. Csak aztán vigyázzunk, nehogy elázzunk! Horvátországban klímájának köszönhetően rengeteg kiváló bor terem, melyek a világ legjobbjai közé tartoznak, noha Európában nem elég ismertek. Az ország 300 borvidékéről évi 50 millió palacknál is több bor kerül ki, javarészt fehérek, és csak igen kevés százalékban vörös és rozé borok. Vörösmart (horvátul Zmajevac) Villánytól csupán 45 km-re található, az egykori Magyarország területén, mintegy a Villányi Borvidék meghosszabbításaként, ahol már évszázadok óta termesztenek szőlőt. Itt például pont vörösbort kóstolhatsz. Egészségedre! Živjeli!

Karlovaci háborús emlékmű

Horvátországban üdülve könnyű elfelejteni, hogy a 90-es évek első felében tőlünk alig pár kilométerre háború zajlott. Ha Horvátországon keresztül utazol, állj meg Turanj városában, Karlovactól (Károlyváros) délre, ahol a harcok egy nagy része folyt. A Honi háború múzeumában tájékoztató táblák mutatják be az 1991-95-ös időszak történéseit. Emellett második világháborús páncélozott járművek, páncéltörő ágyúk, légvédelmi ágyúk, tarackok, harckocsik is láthatók.

Forrás: iStock

Na jó, ez már a tenger: Stiniva öböl

Ha a súlyosabb téma után rád férne egy kis lazítás, látogass el a Stiniva-öbölbe, amely meredek sziklafalainak köszönhetően Horvátország, sőt a European Best Destinations szavazása alapján Európa legszebb strandja, de mivel nehezen megközelíthető, általában nincs nagy tumultus. A jó kondi és a vállalkozó kedv azonban ide is elkél, hiszen az öböl csak gyalogosan, egy meredek és keskeny hegyi ösvény megmászásával érhető el.

Forrás: iStock

Zadar

Nem elég Zadart látni, hallani is kell. A városban található Tengeri orgona egy nyilvános művészeti alkotás, amely földalatti csöveket használ ahhoz, hogy a tenger hullámait zenévé alakítsa át. A tengeri orgona 35 sípból áll, és hét különböző hangszinten, öt mélységben tud „zenélni”. Ülj ki napnyugtakor a meleg kövekre, és nézd a naplementét, miközben a tenger zenéjét hallgathatod. Zadarban található a Nap köszöntése nevű alkotás is, egy hatalmas napelem, amely nappal magába szívja a nap energiáját, éjjel pedig színes fényjátékot játszik vele. Sőt az egész nyugati part az általa termelt energiából él! Zadarban piacozni is érdemes a Népek terén, hogy hazahozhassunk egy kis napfényt az érett narancs, az olívaolaj vagy az istenien édes méz formájában.

Forrás: iStock

Lastovo szigete

A sziget mindössze tíz kilométer hosszú és hat kilométer széles, még egy teknős is bejárja két nap alatt, ha nem áll meg a borosgazdáknál és az olívatermelőknél, akik a dalmáciai és az isztriai árakhoz képest úgy kétharmad- vagy akár féláron adják a portékáikat. Tavaly hosszabban értekeztünk a Splittől úgy 4 órányi kompolásra fekvő Lastovóról, olvasd csak el.  

Forrás: iStock

Šibenik

Šibenik olyan város, amelynek gazdag kulturális öröksége a mindennapi élet békességével ötvöződik. Itt található az UNESCO által védett Szent Jakab székesegyház, és számtalan sikátort, titkos kertet és palotát fedezhetsz fel a domboldalon sétálva. A Trónok Harca rajongóknak kötelező ellátogatni Šibenikbe, hiszen Spliten, Dubrovnikon kívül itt forgatták a sorozat braavosi részeit, ezért ne lepődj meg, ha a Szent Mihály-erőd valahonnan nagyon ismerős lesz.

Forrás: iStock

Barangolások a barlangokban

Ha igazán szeretnél elrejtőzni a nyüzsgés elől (és hűsölni egy kicsit), látogass el az ország legszebb barlangjainak egyikébe. A Velebit Nemzeti Park déli részén található barlang Horvátország legnagyobb és az egyik legismertebb 7 km hosszú barlangrendszere. Az 1 óra alatt bejárható Barac-barlang nevét a legenda szerint egy helyi hősről kapta, aki sikeresen legyőzte a törököket. A Veternica-barlangban kihalt medvék maradványaival, fosszíliákkal, csigákkal, sőt 12 denevérfajtával is találkozhatsz. A Fuzinban található barlangot Európában egyedülálló módon mozgáskorlátozottak és kerekesszékesek is felfedezhetik, mivel belseje nem lépcsőzetes.

Forrás: iStock

Saplunara-part

Végül egy eldugott kis tengerpart az Adrián. Mljet szigetén a Saplunara-part zafírragyogású vize olyan tiszta, hogy a kék zászlót is kiérdemelte a strand. (A kék zászló a tenger tisztaságát, a víz jó minőségét, a rendben tartott környezetet és a biztonságot jelképezi.) A part árnyas lombjai alatt a legenda szerint Odüsszeusz is megpihent, miután hajótörést szenvedett. A legjobb hely tehát a kikapcsolódásra!

Forrás: iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top