Utazás

Ötven éve íródott palackposta feladóját keresi egy ausztrál halász

A brit Paul Gibsont, aki 13 éves korában hajózott el a nyugat-ausztrál Fremantle-től a délen fekvő Melbourne-ig. 

Ötven éve íródott palackposta feladóját keresi egy ausztrál halász, aki Ausztrália déli partjainál találta meg az üvegbe zárt üzenetet.

Paul Elliot az ausztrál állami rádiónak elmondta, hogy fiával, Jyah-val talált rá a palackra az Eyre-félsziget nyugati partjainál, ahol halászni voltak.

Elliot megpróbálja felkutatni az üzenet küldőjét, a brit Paul Gibsont, aki 13 éves korában hajózott el a nyugat-ausztrál Fremantle-től a délen fekvő Melbourne-ig. 

David Griffin ausztrál oceanográfus szerint a palackot feltehetően partra sodorta a víz, és most egy vihar szabadíthatta ki, ezért maradhatott a part menti vízben épen. A szakértő hozzátette, az óceán sohasem nyugodt, így teljesen lehetetlen, hogy a palack 50 éve sodródna a vízben.

„Ha Ausztrália déli partjainál dobták a vízbe, elképzelhetetlen, hogy ott maradt volna, hiszen a víz elvitte volna” – mondta Griffin.

Az egykori fiú földrajzi helyzetéről azt írta az üzenetben, hogy ezer mérföldre van Fremantle-től, de nem derül ki, hogy valóban 1000 mérföldet, azaz 1600 kilométert akart-e írni. 

Az 1960-as években sok százezer brit kivándorló utazott Ausztráliába, útjukat az ausztrál kormány támogatta, a gyermekek pedig ingyen utazhattak. Néhány éven belül azonban a britek negyede hazatért, mert nem váltak valóra álmaik.

(MTI)

(Kiemelt kép: illusztráció, Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top