Utazás

Durva: 80 lépcsőfokot kell megmászni a tatai vasútállomáson

Akadálymentesítés nélkül idősek, kismamák, csomagot cipelők kénytelenek lépcsőzni.

Több mint 80 lépcsofokot kell megmászniuk az utasoknak a tatai vasútállomáson, mert az elsőt leszámítva mindegyik vágányt csak a felüljárón keresztül lehet megközelíteni.

Kifullladva, csomagokat, biciklit cipelve lépcsőznek az emberek, gyakran idősek, akiknek különösen megterhelő a felüljárózás. Lift pedig nincs – számolt be az RTL Híradó.

A mozgáskorlátozottak megyei egyesülete szerint tagjaik inkább busszal járnak vagy másik állomást választanak, mert nem jutnak fel a sok lépcsőn.

A vasúttársaság szerint akik nehezen jutnak el a peronokra, a forgalmistától kérhetnek segítséget. A kerekesszékesektől viszont azt kérik, két nappal korábban jelezzék, ha utazni szeretnének.

Magyarországon elkeserítő a helyzet az akadálymentes vasútállomásokat tekintve. Az 1149 állomásból és megállóhelyből csupán 45 van teljes körűen akadálymentesítve. Ez 4 százalék. Részlegesen további 300 állomás akadálymentesített.

A tervek szerint még idén felmérik a helyzetet 53 állomáson – köztük a tatain is. De hogy az utasok számára érzékelhető változás mikor várható, az még kérdés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top