Utazás

Ennyit bukhatsz a külföldi nyaraláson, ha kártyával fizetsz

Persze elég kockázatos nagy mennyiségű készpénzt magunkkal vinni.

A külföldi nyaralásokon sokkal kényelmesebb bankkártyával fizetni, mint készpénzt vinni, ráadásul megvan az az illúzió is, hogy a kártyás vásárlásnak nincs költsége. De komoly összeget bukhatunk, ha folyamatosan bankkártyával fizetünk külföldön.

Az Index gazdasági újságírója saját példáján mutatta meg, pontosan mennyivel is járhatunk rosszabbul. Horvátországban nyaralt a családjával, és csak minimális készpénzt vittek magukkal, szinte mindent kártyával fizettek.

  • A bank minden esetben legalább egy forinttal magasabb árfolyamon számolta a kunát, mint a pénzváltók.
  • A horvát kunát előbb dollárra váltja a bank, és csak utána forintra.
  • A szállás volt a legnagyobb tétel, amit a bank csak később könyvelt el. Addig viszont romlott az árfolyam, így a tájékoztató SMS-ben szereplő összeghez képest 9 ezer forinttal többet vontak le.

A négytagú család nyaralása során így összesen 12 ezer forinttal került többe a bankkártya használata miatt, mintha készpénzzel fizettek volna. Persze a matek nem ennyire egyértelmű, a sok készpénz cipelése kockázatos, és a különbség csak akkor ennyi, ha a legjobb árfolyammal dolgozó pénzváltóknál vesz valutát az ember.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top