Utazás

5 vidéki múzeum, amit egyszer látnod kell

Egy kellemes őszi napnak könnyedén része lehet egy múzeumi látogatás.

Magyarország földrajzi és kulturális szempontból is sokszínű, szerte az országban remek múzeumok vannak. Ötöt mutatunk be közülük.

Gödöllői Királyi Kastély, Gödöllő

A gyönyörű parkkal rendelkező gödöllői Grassalkovich-kastély remek úti cél akár egynapos kiránduláshoz is. 31 termen keresztül ismerheted meg a Grassalkovichok korát, I. Ferenc József és Erzsébet királyné életét. A kastély tárlatának része egy Habsburg képgaléria, és érdemes megnézni a Barokk színházat is.

Helikon kastélymúzeum, Keszthely

A másik kihagyhatatlan magyarországi kastélymúzeum a keszthelyi Helikon Kastély. A Festetics György által létrehozott Helikon könyvtár Európa legnagyobb épen maradt főúri könyvtára, ami megtekinthető a kastélyban olyan állandó kiállításokkal egyetemben, mint a Vadászati kiállítás, a Történelmi modellvasút kiállítás és a Hintókiállítás.

Szabadtéri Erdészeti Múzeum, Szilvásvárad

A Szalajka-völgyben berendezett múzeum az ember és az erdő kapcsolatát hivatott bemutatni: az erdészeti kiállítás keretében régi favágó és famegmunkáló és szállítóeszközök, illetve régi erdészeti épületek is láthatók.

Déri Múzeum, Debrecen

A város egyik ékköve a központban elhelyezkedő Déri Múzeum. Fő vonzereje a Munkácsy Trilógia, de emellett is további érdekes tárlatokat is tartogat, például a cívisváros történetéről.

A Déri Múzeum Munkácsy terme (Fotó: MTVA/Bizományosi/ Oláh Tibor)

Bencés Apátsági Múzeum, Tihany

Bencés apátsági múzeum a templommal egy időben épült rendházban kapott helyet. Időszaki kiállításoknak ad helyet, de maga a helyszín is nagyon érdekes, ugyanis a rendházban lakott Magyarország utolsó uralkodója, Habsburg IV. Károly és Zita királyné. Az antant helyezte ide a párt 1921. október 26-31. között, épp azelőtt, hogy Madeira szigetére száműzték volna őket.

fotó: istock

Olvass még többet a múzeumokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top