Utazás

3 remek, Budapesthez közeli kirándulóhely

Mert kirándulni szeptember közepétől október végéig a legjobb.

Csakrakör

Dobogókő Budapesttől 25 kilométerre található, a Dunakanyar szívében. Számtalan turistaút kiindulópontja, minden évszakban kedvelt kirándulóhely, az Országos Kéktúra is érinti. A turistáskodás és a síelés hosszú és velős múltra tekint vissza Dobogókőn, itt épült az ország egyik első menedékháza, a Báró Eötvös Loránd Menedékház, ami ma turistamúzeumként üzemel. Gyerekkel, csoporttal, nagyjából bárhogy érdemes felnézni, a könnyed körtúrától kezdve a hosszú, Visegrádig tartó lejtőkön és kaptatókon haladó útvonalig mindent megtalálni. Körtúrából visszafelé érdemes megállni a Dera-szurdoknál.

Mondják, hogy Dobogókőn és környékén, a Pilisben található „a Föld szívcsakrája”, azaz „bolygónk dobogó szíve”, így a hely kiválóan alkalmas a meditációra és feltöltődésre.  Itt működik a jezsuiták Manréza Lelkigyakorlatos Háza is. Ha ez még nem is igaz, az erdő csendje enélkül is feltölt. 

A Vadaspark és környéke

Budakeszit keleti, északi és nyugati irányból hegyek határolják: a Biai-hegy, a Kis-Kopasz, a Nagy-Hárs-hegy és a János-hegy. Déli irányból egy löszös felszínű völgy található enyhén tagolt domborzattal.

Túraútvonalakból tehát nincs hiány a Budapest központjától 14 kilométerre fekvő területen.

Akár könnyed, rövid sétákra, de keményebb, hosszabb szakaszokra is számíthatnak a túrázni vágyók. Gyerekekkel kirándulóknak érdemes ellátogatni a Budakeszi Vadasparkba is, ahol különböző házi- és vadon élő állatokkal és azok természetes környezetével ismerkedhetnek. A vadaspark területén egy kilátó is található.

Külső kódTörlésSzerkesztés

Kisoroszi

Kisoroszi a Szentendrei-sziget északi részén helyezkedik el, közel a Sziget-csúcshoz, csendes, erdős vízparti tájon. A nevét onnan kapta, hogy állítólag Kálmán király uralkodásának idején Oroszországból beköltözött emberek szállták meg.  Érdemes kiruccanni ide, ha egy nyugodt kis falura, zöld környezetre vágysz, vagy csak a víz partján sétálnál. Nemcsak gyalog, de lóháton is jól bejárható a környék, segítséget és lovat a Halápi Ranchon szerezhetsz. A szigetcsúcs már amolyan zarándokhely lett: kempingjében sok a vendég, büféje jóféle street food.

 

 

A Pilis / Fotó: Wikipedia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top