Utazás

Nagyon veszélyes: itthon is egyre több lézeres támadás éri a repülőket

Előfordult, hogy a kapitány nem tudta letenni a repülőgépet, mert vannak, akik szerint valamiért jó ötlet lézerrel elvakítani a pilótákat. Idén eddig 50 hasonló esetről számoltak be.

Gyakoriak a lézeres zavarások Budapest légterében, amikor a kereskedelemben is kapható, kézbe fogható lézerrel zavarják meg a repülőgépek pilótáit. Azon túl, hogy a 10 kilométerről is működő lézerezés káros az egészségre, rendkívül balesetveszélyes is, főleg ha a komoly konckoncentrációt igénylő fel- és leszállás közben vonja el a pilóták figyelmét. A fővárosban volt már rá példa, hogy landoláskor a lézerfénnyel elvakított kapitánytól a másodpilótának kellett átvennie a gépet.

A HVG szerint a repülésbiztonságért felelős légiforgalmi irányítókhoz idén eddig közel 50 bejelentés érkezett a lézerezés miatt a repülőgépek személyzetétől. A HungaroControl arról is beszámolt, hogy tavaly nagyjából 100 alkalommal jeleztek a pilóták lézeres zavarást. A pilóták megzavarása a légi közlekedés veszélyeztetésének minősül, amiért akár három év szabadságvesztésre is ítélhetnek valakit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top