Utazás

Magyarország legszebb helyei: Észak-Alföld

Ezúttal az Észak-alföldi régióból gyűjtöttünk össze ötöt Magyarország kihagyhatatlan látnivalói közül.

Észak-Alföld a hét magyarországi statisztikai régió egyike; az ország északkeleti részén helyezkedik el. Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéket foglalja magában. A  központja Debrecen. Összegyűjtöttünk 5 látnivalót, amit érdemes megnézni a környéken:

Hortobágyi Nemzeti Park

Hazánk első nemzeti parkja, 1973. január 1-jén alapították, az UNESCO Világ Kulturális és Természeti Örökségeinek listáján is szerepel, sőt 2019 októberében felkerült Európa 20 legszebb látnivalója közé. A Hortobágyi Nemzeti Parkba látogatva átélhetjük azt a bizonyos pusztai életérzést, ami egy sornyi nagy költőnket megihlette. Megcsodálhatjuk a Hortobágy jelképét, a Kilenclyukú hidat, a szarvasmarhákat és a rackajuhokat.

A kilenclyukú híd Fotó:

A Kilenclyukú híd (Fotó: Lily15)

Tisza-tó

A Tisza-tó vadvízi világa gyalog, kerékpárral, lóháton és csónakkal is bejárható. Ha még behatóbban szeretnénk tanulmányozni a terület élővilágát, érdemes ellátogatni Poroszlóra, a Tisza-tavi Ökocentrumba, ami interaktív módon mutatja be a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti értékeit és élővilágát. A tó partján hat szabadstrand is van, nyáron fürödni is lehet. 

1200px-Tisza-tó1

A Tisza-tó (Fotó: Tambo)

Debrecen

Budapest után Magyarország második legnagyobb városa. Jelképe a református Nagytemplom, ennek közelében helyezkedik el az Aranybika Szálló, ami hazánk legrégebb óta működő hotelje. A történelmi városmag a város tengelyét képező Piac utca két oldalán, az egykori árokkal megerősített városfallal körbekerített területen jött létre. A város híres a Református Kollégium miatt is, a térség kulturális központja. A város legjelentősebb eseménye a Virágkarnevál, illetve az adventi vásár, amiről két éve írtunk is

A református nagytemplom Fotó:

A református nagytemplom (Fotó: Nicu farcas)

Nyíregyháza

Nyíregyháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeszékhelye. Érdemes ellátogatni a belvárosi Zrínyi Ilona utcába, aminek meghitt hangulatát a szecessziós, csodálatos mozaikokkal díszített épületek adják. A Jósa András Múzeumban jelentős őskori és népvándorlás-kori leletek tekinthetők meg.

A megyeháza Nyíregyházán Fotó: PM

A megyeháza Nyíregyházán (Fotó: PM)

Sóstó

Nyíregyházától 4 km-re fekszik a neves Sóstófürdő, ahol a fürdőkultúra immár 300 éves múltra tekint vissza. Választhatunk, hogy a termálfürdőben. a parkfürdő medencéiben vagy a tóban fürdőznénk inkább.  A fürdőtől nem messze helyezkedik el a Sóstói-erdő, amit az ott élők okkal neveznek a város tüdejének és ékességének. Remek hely a feltöltődésre.

A sóstói erdő Fotó:

A sóstói erdő (Fotó:  Lhgergo)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top