Utazás

Egyre több turista megy Csernobilba

Idén már több mint százezren látogattak el az 1986-os atomkatasztrófa helyszínére. Szakértők szerint az HBO nagysikerű sorozatának is komoly szerepe van abban, hogy ennyire megugrott az érdeklődés.

Idén eddig rekordszámú, mintegy 107 ezer turista látogatott el a csernobili atombaleset övezetébe – írja ukrán sajtóhírek alapján az MTI.

Fotó: STR / Nur Photo

A tiltott zónát kezelő állami ügynökség közleménye szerint tavasszal keresték fel a legtöbben a nukleáris katasztrófa helyszínét. Az ügynökség szerint a turisták számának növekedése elsősorban az infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhető, de az is komoly szerepet játszhatott benne, hogy az HBO népszerű sorozatot forgatott az 1986-os balesetről.

A látogatók nyolcvan százaléka külföldi volt, a legtöbben, 15 738-an Nagy-Britanniából érkeztek. A turisták második legnépesebb csoportja Lengyelországból (9378) érkezett, őket követi a sorban Németország (7826), az Egyesült Államok (5580) és Csehország (4063).

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusban adott ki rendeletet, amelyben arra utasította az illetékes szerveket, hogy dolgozzanak ki stratégiát arra, hogyan lehetne fellendíteni a csernobili zóna turisztikai forgalmát.

Augusztus 1-jén a tiltott zónát kezelő állami ügynökség bejelentette, hogy kidolgoztak egy vízi útvonalat, amely lehetővé teszi, hogy a turisták a Pripjaty és az Uzs folyón haladva tekinthessék meg a területet. Az ügynökség közleményében beszámolt arról is, hogy időközben légi túrákkal is bővítették a kínálatukat, növelték az idegenvezetők számát, és kétnyelvű információs táblákat is kihelyeztek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top