Utazni készülsz? Tapasztalatból mondom, ez a 4 alkalmazás nagy segítségedre lesz

Benecz Judit | 2019. November 04.
Sőt egy ötödiket is mutatok, amit kedvelni fogsz.

Idegen országban, olyan városban teszteltem, miként boldogulok turistaként, ahol még sosem jártam, segítségként pedig csak egy mobilt kaptam. A Google alkalmazásait próbáltam ki, igaz, némileg irányított módon, de abszolút élesben – tapasztalataim pedig neked is hasznosak lehetnek következő utazásod alkalmával.

Mindegy ugyanis, hogy csak az ország másik felére, vagy egy távoli desztinációba megyünk, ha nem ismerjük a kiszemelt várost – és esetleg még a nyelvet sem beszéljük –, igényel némi felkészülést a helyzet, hogy ne toporogjunk tétován a hotel bejárata előtt, mert nem nem tudjuk, merre kellene indulnunk.

1. Google Maps és a kiterjeszett valóság

A Google kísérleti (és nagyon lelkes) nyulaként alig három óra alatt kellett eltalálnom Palma de Mallorca belvárosában kilenc különböző helyszínre, amihez a Google Maps, a Lens, a Translate és az Assistant alkalmazásokat használhattam. Nem mondom, kellett tempózni, a tájékozódásban azonban abszolút segítségemre volt a Google Maps, vagyis a térképes app.

City challenge kártyáim a köntösön, amibe 14 800 lépés megtételét követően nagyon jó volt belebújni. (Fotó: Benecz Judit)

Mind közül valószínűleg neked is ez lehet a legismerősebb, nekem legalábbis alaptartozéka a mobilomnak évek óta: vezetéshez, helyi tömegközekedéshez is elsőrangú. Mégis, gyalogosan sokszor tapasztaltam, hogy nem tudtam belőni, a jelölt útirány hozzám képest merre van, mondjuk ha a metróból jöttem fel, vagy tesztutamon, mikor teljesen idegen környezetben voltam. 

Ezt megkönnyítendő indult el a Maps AR, vagyis augmented reality (kiterjesztett valóság) funkciója, ami zseniális, még a mostani, Béta üzemmódjában is.

Androidos és iOS-es mobilokon is elérhető már a funkció (előbbin akkor, ha támogatja az ARCore-t, utóbbin akkor, ha az ARKitet), amely esetén az Útvonalterv betöltése után az „Élő Kép” gombra kattintva átváltunk kameranézetbe, hogy mobilunkkal körbepásztázzuk a környező házakat, és a rájuk kivetített nyilak mutassák, melyik épület irányába kell elindulni. Szuper hasznos volt ez a funkció, amit szívből ajánlok mindenkinek hasonló helyzetekhez.

A Google Maps AR funkciója látványosan megkönnyítette a tájékozódásunkat. (Fotó: Joao Nogueira)

Pro tipp: Rutinos tinikkel utazók ezen a ponton nyugodtan át is adhatják az „irányítást”, ennek használatával tényleg megtapasztal valami hasznosat a gyerek, és talán a mobilt is szívesebben hagyja majd a zsebében a közös ebédek, beszélgetések idejére.

2. Kapcsold be a Google Lenst, és nincs többé érthetetlen étlap

Külföldi utazásaim tipikus buktatója az idegen nyelvű étlap, amely valahogy mindig tartalmaz olyan fogásokat, melyeknél nem ismerek egy-két kulcsösszetevőt. Mint kiderült, erre is van egyszerűbb mód, mint hogy a keresőbe pötyörésszem a szavakat, mégpedig a Google Lens, ami a fényképezőgép és a Google Traslate jól sikerült szerelemgyereke.

Segítségével begépelés nélkül vihetünk fel hosszabb szövegeket is fotóként, melyek részleteire rákereshetünk a neten, de akár azonnali fordítást is kérhetünk, ami egyből felülfeliratozza a képernyőn az eredeti írást, sőt ez utóbbi funkciót külön étlapokra is kiokosították. A Google Fordító tört magyarságát ugyan itt is élvezhetjük, de így is óriási könnyebséget jelent, ha nem beszéljük a célország nyelvét.

mallorcawithgoogle 4

A Google Lens pillanatok alatt lefordít több bekezdésnyi szöveget is (Fotó: Benecz Judit)

mallorcawithgoogle 9

A city challenge első állomása - Palma de Mallorca legrégebbi kávézója (Fotó: Benecz Judit)

mallorcawithgoogle 7

A Catedral-Basílica de Santa María de Mallorca, vagyis Palma de Mallorca Katedrálisa, a city challenge utolsó állomása (Fotó: Benecz Judit)

Pro tipp: További opció a Google Lensben, hogy nem csak szövegrészletekre, de épületekre, tárgyakra is rákereshetünk. Ha látunk egy szép épületet, gyorsan kiguglizhatjuk, mit érdemes tudni róla, és igen, termékekre is működik is: ruhára, táskára, arckrémre is ügyesen feldobja a találatokat.

3. Google Translate, az ingyenes útitolmács

Akkor is könnyen belefuthatunk külföldön olyan problémába, hogy a taxisofőr, a bolti eladó vagy az utca embere nem érti, amit mondani szeretnénk, ha amúgy beszélünk egy-két idegen nyelvet. Mindezt volt szerencsém megtapasztalni nekem is az út során, miután kiderült, hogy az egyik programra biztosított sofőrünk kizárólag spanyolul beszélt, amit bár egyetem alatt még jól tudtam, azóta rendesen megkopott a szókincsem. Ilyen esetben tarthatjuk magunkat a jó magyar szokáshoz, és ismételgethetjük egyre hangosabban, egyre több mutogatással fűszerezve a mondandónkat, vagy előkaphatjuk zsebtolmácsunkat, és lefordíttathatjuk, amit mondani szeretnénk.

A Google Translate alkalmazással ugyanis nemcsak írott szöveget fordíthatunk le a kívánt nyelvre, de Beszélgetés funkciójával azonnali, hangos tolmácsolást kaphatunk, és segítőnk sem ússza meg a dolgot: válaszát is rögvest lefordítja az app, és hangosan el is mondja számunkra. 

mallorcawithgoogle 5 2

Utazásunk fontos kérdései és a csodakocsi, amivel a küldetést teljesítettük. (Fotó: Benecz Judit)

mallorcawithgoogle 12

Könnyen odatalálhatunk bárhová, például a Mirador De Sa Foradadahoz, egy kis félszigethez, melynek végébe a természet erői vájtak lyukat (Fotó: Benecz Judit)

mallorcawithgoogle 10

Megtaláltuk Sóller tengerpartját is, ami szebb volt, mint a fotókon (Fotó: Benecz Judit)

4. Virtuális mindenesünkké válhat a Google Assistant

Ha még több személyre szabott segítségre vágysz, érdemes kipróbálni a Google Assistant alkalmazást is, ami mindent megcsinál, amit mondasz neki. Egészen durván rá lehet kattanni, hiszen nem másról van szó, mint egy személyi asszisztensről, „akitől” bármit kérdezhetünk a várható időjárástól kezdve a múzeumi nyitva tartási időn át a legközelebbi fagyizó címéig, sőt megkérhetjük, hogy állítson be ébresztést, vagy vigyen fel programokat naptárunkba.

Lusták kedvéért az alkalmazás kérésünkre megnyitja bármelyik egyéb mobilappunkat is, ha pedig információt keresünk valamiről, azonnal átnavigál minket a keresőfelületre, ahol tovább böngészhetünk a minket érdeklő témákról. 

mallorcawithgoogle 6

Komolyan veszi minden kérdésünket - Google Assistant (Fotó: Benecz Judit)

mallorcawithgoogle 8

Eltaláltunk ide is: Palma de Mallorca legidősebb olívafája (Fotó: Benecz Judit)

Egyetlen hátránya, hogy magyarul még nem tud, így mobilunk nyelvét az appban elérhető 30 nyelv valamelyikére kell átállítani, máskülönben nem támogatja a használatát, és asszisztensünkkel is ezen az idegen nyelven tudunk csak kommunikálni – de ez nem is rossz nyelvgyakorlásnak.   

+1 tipp, mert azt is tudni kell, miért megyünk

Egyéni preferencia kérdése, ki mennyire szereti előre megszervezni az utazásait, egy családi nyaralás vagy városnézős miniszabi esetén azonban érdemes listába szedni, milyen látnivalókhoz szeretnénk mindenképp eljutni. Beszerezhetünk ehhez útikönyveket is, azonban ha nem akarunk feleslegesen cipekedni, egyszerűbb, ha előre elmentjük magunknak a kiszemelt látványosságokat a Google segítségével.

Nem nagy dolog, elég csak rákeresni az adott épületre, üzletre, és a keresőben (vagy a térképen) megjelenő adatlapon elmenteni egy saját, privát listába a helyszíneket. Ily módon akár egy térképen láthatjuk majd, egymáshoz képest merre helyezkednek el az úticélok, másrészt szükség esetén a plusz infók is kéznél lesznek, mondjuk a nyitvatartási időről, vagy arról, mit nézhetünk meg a közelben. 

Utazás útikönyv nélkül? Simán! Mentsd el előre a Google segítségével, mit szeretnél megnézni, a helyszínen elég lesz a mobilod, hogy mindent megtalálj (Fotó: Benecz Judit)

Pro tipp: Vérbeli turistáknak érdemes kipróbálnia a Google Arts & Culture applikációt is, amelynek segítségével bármikor megnézhetik, milyen múzeumok, kulturális látnivalók vannak a közelükben, amikről érdekes infókat, kiállítási anyagok fotóit, tippeket találhatnak, hogy kimaxolják a városnézésre szánt időkeretet. 

Exit mobile version