Utazás

Norvégiában és Franciaországban van a világ két legrövidebb nevű faluja

A világ leghosszabb nevű települése Új-Zélandon található.

Norvégiában és Franciaországban van a világ két legrövidebb nevű települése, Å, illetve Y – írja a Sokszínű Vidék.

A 150 lakosú Å Norvégia északi részében, a Lotofen szigetek déli csücskénél található. Nevét „O”-nak kell ejteni; a Wikipédián lévő információk szerint az 1990-es években halászfalu volt, aztán népszerű turisztikai célpont lett belőle. Å-ban két fontosabb turisztikai látványosság: a Lofoten Stockfish Múzeum és a Norvég Halászati Falumúzeum várja az érdeklődőket.

Képünk illusztráció (Fotó: Unsplash)

A 93 lakosú Y Franciaország északi részében, Amienstől 50 kilométerre, a Picarde régióban van. A helyiek „ipszilonien”-nek hívják magukat. A Párizstól alig 115 kilométerre lévő falu arról kapta a nevét, hogy a rajta áthaladó két út ipszilon alakot formáz. Legfőbb látványossága egy középkori kastélytemplom, testvértelepülése Európa leghosszabb nevű kisvárosa.

A lap érdekességképpen Európa és a világ leghosszabb nevű települését is megemlíti: előbbi a walesi Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, utóbbi pedig az új-zélandi Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top