Utazás

Elmarasztalta a bíróság a Ryanairt a csomagszabályzata miatt

A döntés szerint nem lehet plusz pénzt fizettetni az utasokkal azért, hogy felvihessenek a gépre egy kisméretű bőröndöt. A légitársaság közölte, az ítélet ellenére sem változtat a szabályokon.

Egy spanyol bíróság szerint túlzó a Ryanair jelenlegi csomagszabályzata – írja a G7. – A döntés értelmében a brit fapados légitársaságnak változtatnia kell azon az előírásán, amely szerint csak azok vihetnek fel a gépeire a kézipoggyász mellett egy kisebb bőröndöt is, akik elsőbbségi beszállást vagy tízkilós feladott poggyászt váltottak.

A bíróság egy utas panasza alapján hozta meg a döntést. Az illető Madridból Brüsszelbe tartva egy olyan bőröndöt vitt magával a Ryanair járatára, amely nem fért el a szemközti ülés alatt, és mivel nem vásárolt elsőbbségi beszállást vagy tízkilós feladott poggyászt, a légitársaság munkatársai húsz eurót (kb. 6700 forintot) fizettettek vele, mielőtt felengedték volna a gépre. A fapados tízkilós feladott poggyásznak tekinti a standard méretű, 20x40x55 centiméteres gurulós bőröndöt, ha valaki elsőbbségi beszállást vesz, akkor egy ilyet és egy kisméretű táskát vihet magával.

A bíróság szerint azonban a szabályzat túlzó, hiszen egy tízkilós poggyász könnyen elhelyezhető a kabinban, ezért kötelezte a Ryanairt, hogy törölje a vonatkozó kitételt az utazási feltételei közül.

Annak ellenére, hogy az ítélet ellen nem lehet fellebbezni, a légitársaság közölte, nem hajlandó változtatni a poggyászkezelési szabályzatán. „Az ítélet nem befolyásolja a Ryanair csomagszabályzatát, sem a múltra, sem a jövőre vonatkozóan. Egy félremagyarázott, elszigetelt eset nem korlátozza kereskedelmi szabadságunkat annak meghatározásában, hogy mekkora az ingyenesen felvihető kézipoggyász” – írták közleményükben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top