Utazás

Ez kell ma ahhoz, hogy űrhajós lehess

A lyukas fog és a kontektlencse már nem kizáró ok.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a minap az Európai Űrügynökség (ESA) Space19+ miniszteri konferencián jelentette be, hogy Magyarország 2024-ben űrhajóst kíván küldeni az űrbe.

„Az űripar az egyik legfontosabb iparág lesz a jövőben. Magyarország számárára ez újabb fejlődési, kitörési lehetőség, fókuszában a második magyar űrhajós kiképzése és a Nemzetközi Űrállomásra történő felküldése szerepel, amelyet 2024-re reálisan megvalósíthatónak látunk az orosz Roszkoszmosz együttműködésben” – fogalmazott a magyar tárcavezető.

űrhajós űrutazás szkafander

(iStock)

A Blikk utánajárt, ma már sem a lyukas fog, sem pedig a kontaktlencse, de még egy korábbi műtét sem jelent kizáró okot, ha valaki űrhajós szeretne lenni, sőt már vadászpilóta képesítés sem kell hozzá. A szédülés, a tériszony vagy a bezártságfóbia viszont szóba sem jöhet az űrhajósjelölteknél, akiknek kiemelkedő képességekkel kell rendelkezniük, fizikai és pszichológiai alkalmasságukat pedig szigorú vizsgálatok során kell bizonyítaniuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top