Utazás
Szponzorált tartalom

Simogató béke és halak minden mennyiségben – Tiszafüredet ki ne hagyd

Ami a Balatonnak Siófok, az a Tisza-tónak Tiszafüred. A Tisza-tó fővárosába bármikor érdemes ellátogatni, hiszen a környék olyan természeti és gasztronómiai élményeket tartogat, amiket kár lenne kihagyni.

Nem véletlenül szokták Tiszafüredet a Tisza-tó fővárosaként emlegetni. A maga tizenegy és fél ezer lakosával Tiszafüred a tó körüli települések legnagyobbika, s mint ilyen kellemes kiindulópontja lehet egy hosszú hétvégének, amit a környék felfedezésével szeretnénk eltölteni. 

De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük egy csöpp várostörténettel. Tiszafüred már időszámításunk előtt 4500-4400 körül is lakott település volt, és jócskán kerültek itt elő leletek az államalapítás idejéből valamint az Árpád-korból is. A középkorban aztán elég viharosan alakult a város sorsa: ötször vált lakatlanná a török portyázások miatt. 1744-ben aztán Mária Terézia mezővárosi ranggal ajándékozta meg Tiszafüredet, és ettől kezdve élénk fejlődés indult. 1833-ban itt épült meg az első Tisza-híd, ami immár országos jelentőségűvé emelte Füredet. A 20. században aztán a szocialista iparosításnak köszönhetően hajó, daru- és alumíniumgyár is épült itt, és 1984-ben városi rangot kapott a település. Népességszám tekintetében a legnagyobb 1990 körül volt Tiszafüred, ekkor tizenhárom és fél ezer ember élt itt.

Bár az ipar  – amint az egész országba, úgy itt is – hanyatlásnak indult, majd meg is szűnt a rendszerváltással, ettől függetlenül Tiszafüred ma is regionális központ turisztikai, oktatási és kulturális tekintetben is.

Oké, de mégis mit csináljak én ott?

Erre a kérdésre rögtön két válasz is adódik: ha a cél az idegeid kisimítása, akkor wellnessezz. Ha pedig bejárnád a Tisza-tó környékét, azt füredi bázissal kényelmesen megteheted.

Ha az első opciót választod, pár nap kikapcsolódás a város első négycsillagos szállodájában, a Balneum Hotelben új embert farag belőled. A szállodakomplexumot egy kétemeletes 51 szobás főépület és 8 különálló kétszintes kis ház alkotja, ahol további 16 lakosztályban élvezhetik a vendégek a tóparti környezetet. 11.400 forinttól kezdődnek itt a csomagárak fejenként, amiben bőséges büféreggeli és vacsora is foglaltatik, valamint a Balneum SPA-ban két termálvizes medence, egy átúszó medence, pezsgőfürdő, finn szauna és gőzkabin is szolgálja a kedves vendég felüdülését. Itt jegyeznénk meg, hogy aki még soha nem vett részt profi szaunaszeánszon, az semmiképp ne hagyja ki, a Balneumban ebből is többféle van, kezdve az immun mestertől – ami így tél derekán mindenkinek jót tesz – egészen a pálinkás felöntésig, ami bizonyára jó kedvre derít minden résztvevőt. A hotel üzemeltetői persze gondoltak a legkisebbekre is, őket babaúszás, illetve a Mókakaland játszóház várja.

Fotó: Balneum Hotel Facebook

Itt találod:  Húszöles út 27

Ha ez túl drága mulatságnak tűnik, vagy egyszerűen máshoz van kedved, szálláshelyet akkor is találsz itt bőven, ráadásul a szállás.hu adatai szerint egy csomó olyan vendégház és panzió várja a pihenni vágyókat, mely 9-10-es értékelést kapott az utazási portálon. Az étkezést akkor sem nagy történet megoldani, ha vendégházat választanál, a városi piacon ugyanis hétfőtől szombatig várják a kistermelők, hogy beszerezd tőlük a reggelire, vacsorára valót, az ebédet meg érdemes valamelyik helyi étteremben megoldani.

Mit egyek, hol egyek?

Az első kérdésre a kézenfekvő válasz, hogy halat, minden mennyiségben, amit több remek étteremben is változatos módokon kínálnak errefelé. Személyes kedvencünk a városban a Hableány Étterem, elő nem fordulhat, hogy ne álljunk meg itt egy isteni halászlére, ha Tiszafüred felé visz az utunk. A hangulat családias, a menü hagyományos – már az ízvilágot tekintve, a választék figyelemreméltó – az árak egészen pénztárcabarátak és ritka az a vendég, aki nem elégedetten csettintve távozik innen. A hely specialitásai a halátelek, de aki nem kedveli az uszonyosokat, az sem fog éhen maradni.

Fotó: Hableány Étterem Facebook

Amit itt mindenképp érdemes megkóstolni a halászlén túl, az a fűszermorzsás  süllőfilé, a kemencés kacsamáj, a hagymás rostélyos, és ha eljutunk a desszertig, a sült fagylalt kihagyhatatlan. Egy jókora gombóc vaníliafagyit képzeljetek el bundázva, mézes öntettel. Évszaktól függetlenül mennyei csemege. 

Itt találod: Hunyadi utca 2.

Van hol aludni, van mit enni, de mit lehet itt csinálni még?

Ha rossz az idő, megnézhetjük például az ország egyik legrégibb vidéki múzeumát, a Kiss Pál Múzeumot, melynek a Lipcsey család klasszicista stílusú kúriája ad otthont. A város rejtőzködő kincseiről és a térség kézműves iparáról is van itt állandó kiállítás. Ha gyerekkel, még advent időszakában érkezel Tiszafüredre, akkor fontos hír számodra, hogy a december 6-ai pörgést itt piheni ki a Mikulás. December 20-ig minden hétköznap kettő és öt óra között gyűjti a nagy szakállú a rászoruló gyerekeknek a cipős dobozba csomagolt ajándékokat, és akik meglátogatják, azok személyesen mondhatják el neki a karácsonyi kívánságukat.

December 16 és 21 között pedig mindenkit vár a Karácsonyi Falu ünnepi hangulattal, kirakodóvásárral, helyi kézművesek portékáival. 

Aki inkább az ünnepek után, januárban venné célba Tiszafüredet, az a Balneum szervezésében részt vehet egy hagyományos falusi disznótoron is.

A Tisza-tó varázslatos világa

Ha már azzal kezdtük, hogy Tiszafüred a Tisza-tó fővárosa, akkor ideje szólnunk pár szót magáról a tóról is. A Tisza-tó – vagy „leánykori nevén” Kiskörei víztározó – Magyarország második legnagyobb tava, és bár mesterséges, mégis sokkal érintetlenebbnek tűnik, mint a Balaton. Télen egészen varázslatos látványt nyújt a zúzmarás fákkal és az ilyenkor is tobzódó rengeteg madárral. Ha látogatásunkkor az idő fagyosra fordul, akkor a korcsolyákat is érdemes betenni a kocsiba a cuccok közé, sőt a pecázás szerelmesei a lékhorgászatot is kipróbálhatják.

És ha már erre jártok, semmiképp ne hagyjátok ki a Tisza-tavi Ökocentrumot Poroszlón, ami évszaktól függetlenül várja a természetbarátokat, látványos akváriumaival és csodálatos tanösvényeivel sokkal nagyobb élményt nyújt, mint az ember várná. Itt testközelből láthattok például hatalmas vizákat – amelyeket, ha a Balaton a magyar tenger, akkor akár magyar cápáknak is nevezhetnénk. Csodálatosan méltóságteljes, óriási porcos halak ezek, amiket szájtátva csodálnak sokszor a felnőtt látogatók is.

Persze tudjuk, hogy a jól sikerült mozgókép többet mond minden szónál, ennek szellemében ide is tesszük Ljasuk Dimitry két videóját. Dimitry még gyerekként lett a térség szerelmese, és több kedvcsináló videót is készített mostanában, melyekben egy csomó érdekességet elmond a tóról. Például, hogy télen hova tűnik belőle a víz:

illetve milyen programok várják a környékre látogatókat nyáron:

Idén augusztusban pedig három napra vendégül látta Dimitry Pokorny Liát, akivel bejárták jóformán a tó összes vadregényes zugát. Ha nincs időd a félórás filmet végignézni, akkor csak tekerj a 20. percig, és garantáljuk, elámulsz majd az óhalászi tündérrózsamezőtől, ahol minden bizonnyal mesés lehet megmártózni. Bakancslistás élmény.

Végül pedig egy személyes szál: a történet nem lenne teljes, ha nem említeném meg saját kötődésemet Tiszafüredhez. Itt él ugyanis Szemán Judit, az ország egyik legeredményesebb macskatenyésztője, a burmák szakértője, akinek én is köszönhetem két rosszcsont jószágomat. Egy riport erejéig korábban ellátogattunk hozzá, jó szívvel ajánljuk figyelmetekbe.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top