Utazás

Mától kamerákkal számolják a turistákat Velencében

A legtöbb látogatót vonzó karneváli esemény, az Angyal repülése napján, vasárnap vezették be Velence városában a látogatók számlálását, terelését és azonosítását is szolgáló kamerás térfigyelőrendszert.

Majdnem százezren érkeztek Velencébe a Szent Márk téri harangtorony tetejéről leereszkedő angyal, vagyis a város legszebb lányának repülésére. A térre azonban egyszerre csak 25 ezren léphettek be a 2015-ös párizsi terrortámadások után bevezetett biztonsági intézkedések értelmében. Több száz rendőr és civilben is szolgáló biztonsági őr ellenőrizte a tömeget a velencei karnevál központi eseményén.

Az idei velencei karnevál vízi parádéja (Fotó: MTI / AP / Antonio Calanni)

Vizsgázott az új rendszer

Reggel fél kilenctől eltérő útvonalakon terelték az érkezőket a Szent Márk tér felé és onnan el. A légi felvételekkel és kézi számolókkal végzett mérések mellett működésbe léptek a város 34 pontján felszerelt kamerák is. A jelentősebb kereszteződési pontokon felszerelt kamerák nem videofelvételeket készítenek, hanem az elhaladókról gyűjtenek adatokat: 20 századmásodpercenként továbbítják az alattuk elhaladók számát, sűrűségét, testmagasságát a felnőttek és gyerekek megkülönböztetésére, valamint a járókelők mobilkészülékeinek regisztrációs országát is érzékelik, vagyis azt is tudják, ki honnan érkezik és mennyi ideig tartózkodik a városban.

Belépőt is fizetni kell

A velencei önkormányzat július elsejétől vezeti be a „fizetős belépést” a városba, ami fejenként napi 3 eurótól 10 euróig terjedhet az idegenforgalmi idénytől függően. Nem kell fizetniük az egy- vagy többnapos szállást foglaló turistáknak, a Velencébe dolgozni érkezőknek és a 6 év alatti gyerekeknek sem. A tervek szerint a díjat a „reggel jövő, este menő” turistákra vetik ki, akik egyénileg, többnyire vonattal vagy saját autóval érkeznek. A díjat mobilalkalmazással lehet majd befizetni, és a látogatókat egyelőre a közlekedési rendőrök szúrópróbaszerűen ellenőrzik. Aki nem fizeti be a „belépési díjat”, bírságra számíthat. 

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top