Utazás

Színpompás felhőcsoda lebegett Szibéria fölött

Akár egy színes szappanbuborék, úgy néz ki az irizáló felhő.

Ritka felhőjelenséget sikerült lefényképeznie Szvetlana Kazina orosz fotósnak. Szvetlanáról azt érdemes tudni egyébként, hogy csaknem 20 évvel ezelőtt elege lett a taposómalomból, felmondott a munkahelyén, és családjával egy faluba költözött, a kazah határ közelében. Attól fogva kézműveskedésnek és a fotózásnak szenteli az idejét. Utóbbival pedig olyan csodálatos dolgokat művel, hogy ha valaki átkattint az instájára, nem is szabadul onnan egyhamar.

A fotós egyik kedvenc helyszíne a Szibéria legmagasabb pontjaként ismert ismert 4500 méter magas Beluha, ami az Altaj legmagasabb csúcsa, és megközelítése is komoly kihívást jelent, főleg télen. Ha viszont az ember nekivág a viszontagságos útnak, akkor olyan látványban lehet része, amitől eláll a lélegzete. Megesik például, hogy a szivárvány színeiben pompázó, irizáló felhőket csodálhat. Ez a légköroptikai jelenség a magasabb felhőrétegeknél figyelhető meg, és a fényelhajlás okozza. A felhő apró, nagyjából azonos méretű cseppecskékből áll és az adott szögben ráeső napfényt bontják különböző színekre – áll az Időkép magyarázatában.

Itt pedig Szvetlana egyik fotója a jelenségről, ha többet szeretnétek látni, akkor erre haladjatok tovább.

Irizáló felhő Szibéria egén (Fotó: Svetlana Kazina)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top