Utazás

Járd be az egyik leghíresebb építész házait a kanapéról!

Az organikus építészet egyik legismertebb képviselőjének életművét most bárki felfedezheti magának.

Még az építészet területén kevésbé jártasak számára sem feltétlenül cseng idegenül Frank Lloyd Wright neve. A XX. század közepén, 1959-ben elhunyt amerikai építész talán legismertebb alkotása a New York-i Guggenheim múzeum, de érdemes elidőzni az egészen hihetetlen Fallingwater-ház Wikipedia-oldalán is.

Utóbbit egy gazdag kereskedő, Edgar J. Kaufmann megrendelésére tervezte a mester, 1935-ben, a mágnás akkori értéken számolva 155 000 dollárt fizetett érte, ez mai áron úgy hárommillió dollárnak felelne meg. Nem rossz pénz, főleg, hogy a Kaufmann-család konkrétan hétvégi háznak használta a szűk 500 négyzetméteres palotát, amely alatt egy vízesés is átfolyik. Ez utóbbi az organikus építészet részét képezi, Lloyd Wright ugyanis azt vallotta, hogy egy épületnek szervesen illeszkednie kell az őt körülvevő környezetbe.

Járd be Frank Lloyd Wright házait virtuálisan

A Fallingwater-ház különlegessége az alóla kibúvó vízesés (Fotó: Getty Images)

Az építészlegenda nevét viselő Frank Lloyd Wright Alapítvány és a Frank Lloyd Wright Building Conservacy nemrég indított közös kezdeményezésében a Fallingwater házhoz hasonló építészeti műremekek bejárásra nyílt lehetőség – biztonságosan, akár a kanapénkról.

A virtuális túrákra az Instagramon lehet csatlakozni, a #WrightVirtualVisits hashtagre rákeresve. Jelenleg a fenti Fallingwater, a chicagói Emil Bach House, illetve az oregoni Gordon House várja a látogatókat, a szervezők azonban minden csütörtökön újabb épületekkel bővítik a bejárható házak galériáját.

Az online bejárások különlegessége, hogy ezeken az épületek olyan részeibe is betekintést nyerhetnek az érdeklődők, ahova még akkor sem lenne lehetőségük, ha személyesen keresnék fel Frank Lloyd Wright remekműveit. Ráadásul így még csak sorba sem kell állni a belépőjegyért.

További cikkeink különleges épületekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top