Utazás

Csodálatos hely rejtőzik az egyiptomi sivatag mélyén

Bakancslistákat tessék készíteni, új tétel következik.

A Szíva-oázis Egyiptom egy mindentől távoli, eldugott települése, mely a hatalmas ország észak-nyugati részén található:

Paradicsomi látvány tárul annak a szeme elé, aki ráveszi magát, hogy elutazzon ide. A sivatag ezen részén ugyanis számos többnyire sós vízű természetes forrás és medence található, amelyek azúrkék vize káprázatos látvány, és igen: úszni is lehet bennük. Nagyon ficánkolni ugyanakkor nem érdemes, egyrészt mivel a medencék falán a sókristályok élesek, másrészt mivel a víz bennük annyira sós, hogy szembe kerülve komoly sérülést is okozhat. Érdemes inkább csak lebegni kicsit a vízfelszínen, pont úgy, ahogy a Holt-tengerben, a só ugyanis simán fenntartja a fürdőzőket.

Sokáig azért nem ajánlatos a sómedencékben relaxálni, maximum 25 perc ajánlott, mivel a bőrt is irritálhatja a brutál magas sótartalom. És azt még nem is mondtuk, hogy megközelíteni sem érdemes flip-flopban ezeket a képződményeket, a műanyagot ugyanis szintén tönkreteszi a szokatlan közeg.

Maga az oázis egyébként 80 kilométer széles és 20 kilométer hosszú. A növényzet nem túl változatos, mivel ilyen sós közegben datolyán és olajbogyón kívül semmi. Körülbelül 23 ezer ember él itt a távolság okán elzárva a külvilágtól.  A Wikipedia azt írja, itt még az 1980-as években ismertlen dolog volt a tévé, és jobbára szamár vontatta járművekkel közlekedtek a lakók.

Misztikusan szép hely a Szíva-oázis.

A Szíva-oázis vályogházai, melyek esős időben mállanak, ezért újra és újra restaurálgatják őket a helyiek. (Fotó: Unsplash)

Az utóbbi időben egyre több utazó veszi célba ezt a misztikus helyet. Nem is csoda, hiszen az Instagramon olyan képek terjednek róla, mint például ez:

Itt pedig egy kedvcsináló videó:

Meg még egy:

(via)

Ha vonzanak a misztikus helyek, van itt több is:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top