nlc.hu
Utazás

Kilátás Magyarország legmagasabb pontjáról

Ilyen fantasztikus a kilátás Magyarország legmagasabb pontjáról

Évszaktól függetlenül bámulatos panorámában lesz része annak, aki felmegy a Kékesre, Magyarország legmagasabb pontjára.

Magyarország legmagasabb pontja a Mátrában található Kékes, ezt már a kisiskolások is tudják. Abban már van némi bizonytalanság, hogy pontosan milyen magas. Az idősebbek úgy tanulták, hogy 1015 méteren van a csúcs, míg a mai hivatalos adatok szerint 1014 méter magas a Kékes, és ez az adat szerepel a csúcson elhelyezett magassági jelen is.

A földrajzi képződmények, így a hegyeink is folyamatosan változnak, de a furcsaság hátterében nem a geológia áll. Egész egyszerűen korábban az Adriai-tenger szintjéhez viszonyították a tengerszint fölötti magasságot, 1953-ban viszont átálltak a Balti-tenger szintjére. Azóta a Kékes csak 1014 méter magas.

Kékestető panoráma

Kékestető ködben Salgótarján közeléből fotózva 2019. április 30-án (Fotó: MTI/Komka Péter)

Egy méter ide vagy oda, ez mit sem változtatott a legmagasabb hegyünk szépségén! Aki felmegy a Kékesre, bámulatos kilátásban lesz része évszaktól függetlenül.

A 180 méter magas tévétorony ma már elválaszthatatlan része a Kékes látképének, és az épületnek köszönhetően az ország legmagasabb pontja is csaknem 1200 méteres tengerszint fölötti magasságig nyúlik. Télen is gyönyörű:

A turisták a 45 méter magas Kékestető kilátóig mehetnek fel, ahonnan tiszta időben lélegzetelállító körpanoráma tárul elénk. Ha szerencsénk van, akár még a Tátra hegyvonulatait is megpillanthatjuk. A kilátó alatt található a fedett körpresszó, amit másfél éve újítottak fel.

Kékestető kilátó

A kékestetői tévétorony megújult kilátója az átadás napján, 2018. november 16-án (Fotó: MTI/Komka Péter)

Május 29-től egyébként újra kinyitott a kilátó a járvány után, így saját szemeddel is meggyőződhetsz róla, milyen gyönyörű az ország legmagasabb pontjáról körbenézni. 

Itt pedig élőben követheted, mi történik éppen most az ország legmagasabbb pontján:

Még több cikk a Kékesről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top