Utazás

Láthatatlan lombkoronasétány épülhet a Normafán

Sok vita volt a születése körül, de végül úgy néz ki sikerült az élővilágot kevéssé zavaró megoldást találni a sétány megépítésére.

A környezetvédők körében nagy port kavart a Normafára tervezett lombkoronasétány terve. Az aggodalmak egy része arról szólt, hogy túlságosan megzavarná a környező erdő élővilágát, hiszen amint Földes András az Index cikkében fogalmaz egy “lombkoronasétány olyan, mintha a kedves olvasó nappalijában nyílna egy folyosó, ahol vidám családok lesik reggeltől estig, mit csinál.”

Az ellenzők másik kritikája az volt, hogy egy ilyen létesítmény – amiből Magyarországon már van néhány, de a fővárosban még nincs – túlságosan nagy plusz terhelést jelentene a Normafának.

A Normafa a budapestiek legkedveltebb kirándulóhelye már most is. (Fotó: MTI)

A Normafa a budapestiek legkedveltebb kirándulóhelye már most is. (Fotó: MTI)

Végül a nyertes pályázó a Hello Wood lett, akik azzal húzták ki a dolog méregfogát, hogy az eredeti, a tájba kevéssé illeszkedő elemekkel ellátott javaslatot átalakították, ahogy munkatársaik mondják: megszelídítették. Kihagyták például a kilátót a tervből, hiszen alig 600 méterre van innen az Erzsébet-kilátó, és magát az ösvényt feldarabolták. A séta pedig nem a lombok, hanem a talaj szintjéről indul majd, így babakocsival és kerekesszékkel is megközelíthetővé válik az ösvény. Betonozni nem fognak, csak faanyagot használnak majd az építkezéshez.

Az önkormányzat úgy tervezi, egyszerre csak bizonyos számú embert engednek majd fel a sétányra, és a jegyekből befolyó bevételt a közparknak számító Normafa rendben tartására fordítják.

“Akkor lesznek jók a látványterveink, ha nem látszik rajtuk semmi” – mondta a lapnak Pozsár Péter, a cég társalapítója.

A tervek szerint a lombkoronasétány két éven belül, több ütemben készülhet el.

Budapest környékén kirándulók figyelmébe:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top