nlc.hu
Utazás

Itt már voltatok?

Kalandozz a családdal! – 5 programtipp közös élményekhez

Székesfehérváron nyaralni gyerekekkel is remek kikapcsolódás. Ajánlunk 5 olyan programlehetőséget, melyet a kicsik mellett ti is élvezni fogtok.

Koronás Park: nincs unatkozó gyerek

Vidámpark, vidámpark! Minden gyerek lelkes lesz, ha elhangzik ez a szó. Egykor Székesfehérváron is működött ilyen intézmény, és az itteniek ennek bezárása után sem akarnak csalódást okozni a gyerekeknek. Ha érdekel titeket Magyarország történelme, semmiképp ne hagyjátok ki a régi fehérvári Vidámpark területén található Koronás Parkot! Legalább annyi vidámság, viszont kétszer annyi kaland! A belvárostól alig öt perc sétára található parkban a gyerekek a középkori Magyarországgal találkozhatnak. De mennyire más így megismerni, mint a tankönyvből! Bár az egykori koronázó város, Székesfehérvár történelme is tele van érdekességekkel, a kisebbeknek (és a nagyobbaknak is) különösen az szórakoztató, ha felfedezhetik, hogyan éltek évszázadokkal korábban a gyerekek.

Koronás Park

Koronás Park: együtt is jó móka

Fontos, hogy kényelmes ruhában menjetek, mert a kicsiket mászókák is csúszdák várják, a Titkok Parkjában pedig játékos feladatokat kell megoldaniuk, miközben megismerik a lovagok korát. Persze a Koronás Park sem csak a múltról szól, a kütyüfüggő gyerekeknek egy ingyenesen letölthető okostelefonos alkalmazás segít, hogy végigmenjenek a tematikus park feladatain.

Koronás Park

Koronás Park: pár óra garantált nyugalom a szülőnek

Bory-vár: hősszerelmes a múlt századból

Jó volt egykor a szőnyegen tologatni a játékkatonákat, de… melyik gyerek ne szeretne egy igazi várban játszani? Legyen a mienk hős lovag vagy vagány királylány, a titokzatos árkádok és kazamaták, a harminc méter magasra törő vártorony – mind-mind egy külön mese helyszíne lehetne. Szerencsére a Székesfehérvár keleti részén, a Mária-völgyben található Bory-vár a felnőtteknek is kínál látnivalót.

Építője, Bory Jenő építész, szobrász nagyrészt egymaga dolgozott rajta, különleges technikákat alkalmazva, így a vár fő alapanyaga a beton. Az Elefántos- és a Százoszlopos-udvar rengeteg látnivalót kínál, a párok pedig ne hagyják ki a várkápolnát, amely a hitvesi szeretetről kapta nevét és sárga színű múzsák irigykednek benne, mert őket nem szeretik annyira, mint Bory Jenő a feleségét… Igazi romantika a lovagkorból, ami azonban a huszadik században is éppolyan erős volt.

Bory-vár Fotó: Varga András

A Guiness-rekorder Bory-vár Fotó: Varga András

Hetedhét Játékmúzeum: egy édesapa emlékére

Esik az eső: az egyik legnagyobb gond, ha nyaraláson vagyunk. De nem Székesfehérváron! A történelmi belvárosban, a Hiemer-házban található az a program, amely rossz időben is leköti a családot: a Hetedhét Játékmúzeum. A gyűjteményt Moskovszky Évának köszönhetjük, aki tudományos szinten foglalkozott játéktörténettel, mégis egy megindító okból kezdte el gyűjteni a játékokat. Édesanyja, Auer Erzsébet ugyanis alig tizenhárom éves volt, amikor elveszítette édesapját, aki addig rengeteg játékkal halmozta el a lányát. Apja halálával Auer Erzsébetnek el kellett búcsúznia a játékoktól, a művészettörténettel foglalkozó lánya azonban gyűjteni kezdte a játékokat, melyeket aztán a Hetedhét Játékmúzeumban állítottak ki. Vonzóak a műanyag Barbie babák és a robotból autóvá alakuló csodák, de nincs mögöttük annyi történet, mint egy-egy porcelánfejű baba vagy fából készült házikó mögött. Nagyon jó, hogy itt nem csak vitrin mögött lehet megcsodálni a tárgyakat – egyes darabokkal a gyerekek játszhatnak is. Hiszen különben mi értelme lenne egy játéknak, nem igaz?

Külön érdekesség a Réber László-kiállítás. A meseillusztrátor –aki Janikovszky Éva vagy Lázár Ervin meséit tette színesebbé – grafikái immár nyolc éve önálló kiállításba rendezve várják a látogatókat.  

Játékmúzeum

Nem csak nézni szabad

Csónakázó-tó: a vízről nézve minden más

Néha arra van szükség, hogy a gyerekek jól kifáradjanak az esti altatásra. Ehhez nem árt, ha nemcsak nézelődnek, de mozognak is kicsit. Vagy nem is kicsit! Az evezés olyasmi, mint a biciklizés: mindig adu ász lehet a programok sorában, és sem külön képzés, sem tehetség nem kell hozzá – csak egy evező. A hét minden napján, délelőtt tíz és este hét óra között várja a vizek szerelmeseit a Koronás Park mellett található hathektáros Csónakázó-tó. Kajakot, kenut és nagyobb családnak többszemélyes csónakot is lehet bérelni, hogy azzal barangoljátok be a tavat. Tökéletes közös program: a felnőttek általában ugyanúgy élvezik, mint a kisebbek.

Fehérvár méltán lehet büszke a tóra

Fehérvár méltán lehet büszke a tóra

A tó közepén lévő szigetre ugyan híd is vezet, a csónakokból azonban egészen egyedülálló élmény a vízen ringatózva nézni a Tóparti Gimnázium különleges épületét vagy rátalálni a 2,5 tonnás vasmacskára, amelyet a város a finn testvértelepülésétől, Kemitől kapott.

Sóstó Természetvédelmi Terület

Annak sem kell csalódnia Székesfehérvárban, akit az állatvilág és a természet nyűgöz le. A Sóstó Természetvédelmi Területen sétálva csodás látnivalókban lesz részetek. A szakemberek egy hét kilométeres tanösvényt alakítottak ki, interaktív információs táblákkal és két különleges madármegfigyelő kilátót is felkereshettek, ahol a tavaly az Év madarának megválasztott gólyatöcs vagy az erdei fülesbagoly is észrevehető egy kis szerencsével.

A mintegy hetven különféle madárfajnak otthont adó területen található a Zöldtanya is, egy egykori vályogház, ahol nyitott erdei tanterem várja a diákokat vagy a túrázásban, nézelődésben megfáradtakat. Mennyivel jobb a természetben tanulni a természetről! Ha kisebbekkel indultok végig a tanösvényen, érdemes egy kulacsban vizet vinnetek magatokkal és forróság idején a sapkáról és a naptejről se feledkezzetek meg!
Meglátjátok, ilyen élmények után egész másként kezdődik majd az új tanév.

Sóstó

Ha az érintetlen természetbe vágytok

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top