Utazás
Szponzorált tartalom

A vízfakasztó szent és a bükfürdői gyógyvíz kapcsolata (x)

A vízfakasztó Szent Kelemen inspirálta szellemiség viszonylag ritkán jelenik meg hazánkban, de az ország második legerősebb gyógyvízkincsével rendelkező városában, a nyugat-magyarországi Bükön igazán régre vezethető vissza.
Forrás: Bükfürdő Thermal & Spa®, Csepregi Tibor

Forrás: Bükfürdő Thermal & Spa®, Csepregi Tibor

A szent életében és a róla elnevezett büki templom, illetve a helyi gyógyfürdő kialakulásában számos érdekes kapcsolódási pont figyelhető meg. Ez az őszi szezon pedig a legjobb időzítés lehet arra, hogy ’közvetlenül’ is megismerjük a Szent Kelemen-kultuszt, hiszen gyönyörűen megújult a büki Szent Kelemen Plébániatemplom kertje – mindenképp érdemes ide ellátogatni egy melengető hétvégén a szép vénasszonyok nyarában! Ráadásul ez a környék számos, ősszel különösen élvezetes látnivalót, programot tartogat számunkra. A különleges helyi gyógyvíz pedig igazi csodák forrása! 

A Szent Kelemen kultusztól a Szent Kelemen kútig

A Répce-vidék egyik legszebb román kori temploma, a Szent Kelemen Plébániatemplom Bük központjában található egy műemléki védettségű parkban. A templom védőszentjének megválasztása is ősi eredetre utal. Az i.sz. I. században élt Szent Kelemen a vértanú Szent Péter harmadik követőjeként került pápai trónra. Keresztényüldözések során kényszermunkára ítélték, és a Krímre száműzték, ahol a rabtársai előtt vizet fakasztott a földből, és ezért fogvatartói úgy gyilkolták meg, hogy horgonyt kötöttek a nyakára, és a tengerbe vetették. Kelemen attribútuma ezért a horgony és a bővizű forrás. 

Ez utóbbi Bük fürdőváros éltető ereje, szimbóluma is egyben. Éppen ezért kapta a mai Bükfürdő Thermal & Spa®-t megalapozó, 1957-ben feltárt, 1282 méteres talpmélységű BÜK-1-es kút a Szent Kelemen elnevezést a későbbiekben. Továbbá a Szent Kelemen-medence is ilyen kapcsolódási pont, ami a fürdő első, 1962-ben megnyitott, „félfedett” medencéje. A városban található Szent Kelemen-oltárkép (a templombelső), Szent Kelemen-szobor és a Szent Kelemen vizet fakaszt a bányászoknak című homlokzati mozaik (ezek a Szent Kelemen Plébánián tekinthetőek meg) is ilyen további ábrázolásai a szentnek.

Forrás: Bükfürdő Thermal & Spa®, Csepregi Tibor

Forrás: Bükfürdő Thermal & Spa®, Csepregi Tibor

A „Szent Kelemen kultusztól a Szent Kelemen kútig” című, GINOP-7.1.9-17-2018-00034 számú projekt a „Turisztikailag frekventált térségek integrált termék- és szolgáltatásfejlesztése” pályázati program keretein belül valósulhatott meg, a teljes pályázati költségvetés 276.997.454 Ft volt.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top