Utazás

Csodákat rejt a Mária út büki szakasza

Bár a krízis bezárta a határokat, ezzel együtt újra megmutatta, egyáltalán nem kell külföldre utaznunk ahhoz, hogy csodákat lássunk. Bizonyítékul megmutatjuk a Mária út 25 kilométeres büki szakaszát.

Mária út büki szakasza

A zarándoklat utazást jelent, egészen pontosan szent helyek felkeresését, amit nagyon sokan kijelölt túraútvonalak mentén tesznek meg. Közép-Európa leghosszabb, 1400 kilométeres ökomenikus zarándokútja a Mária út, amely a Máriához köthető szent helyeket – többek között forrásokat, kápolnákat – köti össze, miközben megismerteti Közép-Európa vallási és kulturális értékeit. (Fotók: Czvitkovits Judit)

Boldogasszony kápolna Mária út

Boldogasszony-kápolna

Boldogasszony kápolna Mária út

Boldogasszony-kápolna 

Az út az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet, és mintegy 60 nap alatt bejárható. Természetesen az utat mindenki a maga tempójában és olyan szakaszokban teszi meg, ahogy az neki jólesik, a túra lehet akár egy félnapos kellemes kikapcsolódás, vagy egy többhetes, embert próbáló vándorlás. A zarándokutat útjelzések és táblák jelölik, de GPS segítségével is könnyen tájékozódhatunk.

Mária út

A Mária-út kiépítése már 2006 óta, megannyi ország alapítványi és egyesületi munkáján keresztül tart, a cél ugyanis egy olyan gyalogos és kerékpáros út kiépítése, amit útjelzések és táblák öveznek, illetve aminek mentén ajánlott szálláshelyek várják a vándorokat. A zarándokok az útvonal bejárása során az állomásokon pecsétet és egyedi azonosítású gyöngyszemet kapnak, amelyekből aztán saját rózsafüzérüket fűzhetik fel az út során.

Mária út

A Via Maria legtöbb szakasza a természetben, földutakon, szántóföldek és folyópartok mentén vezet, ami bár testnek és léleknek egyaránt nagy kihívás, a természet szépsége és tisztasága, a megszokottból való kiszakadás élménye, a fizikai teljesítményből fakadó kellemes fáradtság új nézőpontba helyezik a világot – ezzel együtt pedig gyógyírként hat. Tapasztalt túrázók és zarándokok vallják, aki egyszer belekóstol az élménybe, újra és újra szeretné majd átélni.

Mária út büki szakasza

A Mária-út ‘M01-07 Kőszeg-Bük’ szakasza 25,5 kilométer, ami a nemrég felújított Szent Kelemen plébániatemplom parkjától indul, és a kőszegi Szent Jakab templomig tart. Az út 60 százaléka földút, 30 százaléka murva és 10 százaléka aszfalt. Tapasztalt túrázók a szakaszt május, június, július, augusztus, szeptember hónapokban ajánlják bejárni.

Mária út Belovich kápolna

Belovich-kápolna 

Mária út

Bár a zarándokútnak sokan egyedül vágnak neki, az út során szinte elkerülhetetlenek a találkozások, a beszélgetések. Így mutatja meg a helyes irányt a kápolna gondozója, így kíván jó utat a helyi pecás nagypapa, és így ismerkedik össze az ember lánya olyan csupa szív külföldi turistákkal, akik bakancslistáján a Mária út büki szakasza van épp soron.

Mária út

Természetesen a 25,5 kilométert annyi részletben és olyan tempóban gyalogolja le az ember, ahogy csak akarja, a szakaszt elsietni azonban nem érdemes, a zarándokút vonzáskörzetében számtalan izgalmas kitérő csábít.

Kőszeg, Szent Jakab templom

Kőszeg, Szent Jakab templom

A Mária-út büki szakaszát térképen itt tudod megnézni!

Olvass tovább!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.