nlc.hu
Utazás

New York kihalt utcái

Az elnéptelenedett New York a koronavírus előtt és alatt

Kihalt Times Square, ürességtől kongó Grand Central és elnéptelenedett utcák – az, amit eddig csak sci-fi filmekben láthattunk, az az elmúlt évben valósággá vált. New York kísértetjárta hellyé változott a koronavírus idején.

Biztosan kijelenthetjük: 2020 csak keveseknek alakult úgy, ahogy arra számítottak. A koronavírus-járvány az egész világot váratlanul érte, mindannyiunk életét a feje tetejére állította, és a négy fal közé szorította. Nem volt ez másként New Yorkban sem, sőt! Miután 2020.03.18-án lezárták az USA határait, és korlátozó intézkedéseket vezettek be, New York, az USA mindig pezsgő nagyvárosa is aludni tért.

New York-i metró

A városban rengetegen metróznak, hiszen az, ami a föld felszínén akár többórás út is lehet, a föld alatt 30-40 perc alatt megtehető. Így a metróhálózat sokak számára megkerülhetetlen, aminek utazóközönsége pont olyan sokszínű, mint maga a város.

A metró 1904 óta üzemel, és a késések, a kimaradások, valamint a tömeg már az első naptól megszokottak, mostanra a helyiek saját, cseppet sem hétköznapi utazási szokásokat is kialakítottak. 2002 óta a New York-i metrón fehérneműben is utazhatsz – egy bizonyos napon, a No Pants Subway Ride-on.

New York-i metro

A New York-i metró vagonjai soha nem kongtak az ürességtől

A koronavírus miatti lezárások és a home office azonban még a mindig forgalmas metrókocsikat is kiürítette. A kísértetjárta vagonokról a fotó 2020. június 11-én készült.

New York-i metro a koronavírus után

Egy lélek, annyi sincs az egyébként forgalmas New York-i metrón (Fotó: Getty Images/Jeenah Moon/Bloomberg)

Times Square

Szinte nincs olyan New Yorkban játszódó film, amiben ne szerepelne a Times Square. A teret átszelő Broadway miatt valójában nem is négyzet alakú, hanem inkább háromszög, és a valóságban kisebb, mint ahogy azt a mozikban elképzeljük. Pontosabban ahhoz az embertömeghez képest kicsi, amekkora itt nyüzsög: szám szerint évente 40 millió!

Az átmenő forgalom mellett rengeteg fényképezgető turista tölti meg a teret – legalábbis 2020-ig ez évszaktól függetlenül így volt.

New York, Times Square

A Times Square pulzáló nyüzsgése magával ragadó (Fotó: Getty Images)

Aztán jött a Covid, és megtörtént az elképzelhetetlen: a világ kereszteződéseként is ismert Times Square kihalt. Sehol egy turista, a mindig siető helyiek is az otthonaikba zárkóztak. Az elmúlt évben sokszor lehetett így látni:

New York, Times Square a koronavírus után

Sehol, senki – 2020 egyik legszívbemarkolóbb látványa (Fotó: Getty Images/Alexi Rosenfeld)

Rockefeller Center

A Rockefeller Center 9 éven keresztül épült, és New York egyik ikonikus épületegyüttesévé vált – mert valójában 19 épületből áll. A tornyok közötti tereket minden évben  hatalmas, harsonás angyalok és más, karácsonyi figurák díszítik az adventi időszakban. Itt kap helyet a város gigantikus karácsonyfája is.

A Rockefeller Center és a jégpálya

2020 előtt a Rockefeller Center előtti jégpálya mindig tele volt élettel (Fotó: Getty Images)

Itt található New York legnépszerűbb műjégpályája is, amit a városiak minden évben megtöltöttek – 2020. december 16-án ez is üresen állt.

Rockefeller Center jégpálya koronavírus idején

A kihalt jégpálya látványa nem a legfelemelőbb, amit láttunk (Fotó: Getty Images/ Alexi Rosenfeld)

Central Park, Bethesda szökőkút

Ha New Yorkban jársz, alap, hogy elmész a Central Parkba, és a csónakázás, meg a séta után minimum egy fotót készítesz a Bethesda szökőkút angyalával. Persze, a parkot és a szökőkutat nemcsak a turisták, hanem a helyiek is imádják: a 4 négyzetkilométeres parkba járnak kikapcsolódni, piknikezni, olvasni, lazulni – vagy épp a szabadtéri színházba szórakozni.

A Bethesda szökőkút a Central Parkban

A Bethesda szökőkút népszerű találkozóhely a helyiek körében is (Fotó: Getty Images)

A Bethesda terasz és a Vizek Angyala 1873 óta nyűgözi le az idelátogatókat, de valószínűleg még soha nem kongott ennyire az ürességtől. 2020-ban így nézett ki a Central Park egyik legforgalmasabb pontja:

A Bethesda szökőkút 2020-ban

A Bethesda szökőkút 2020-ban (Fotó: Getty Images/Noam Galai)

Grand Central Terminal

Ha New York, akkor a „leg” előtag sokszor indokolt – mint ahogy a Grand Central esetében is. A Grand Central nemcsak New York, hanem a világ legnagyobb vasútállomása – ha a peronok számát vesszük alapul. Belépve szinte elveszel a hatalmas térben, ami a 19. század óta őrzi a varázsát. Hatalmas sárgaréz órája népszerű találkozópont.

Grand Central Terminal

Grand Central: ahogy a világ megszokta (Fotó: Getty Images)

Fennállása óta a nap minden szakában óriási forgalmat bonyolított le. 2020-ban aztán az addig megszokott forgatag köddé vált, és a manhattani állomáson elcsendesedtek a hangosbemondók is. Maximum a szellemek jártak csak – tegyük hozzá, az évtizedek alatt sokan számoltak be szellemjárásról a régi épületben.

Grand Central a koronavírus alatt

Szinte hihetetlen, hogy egy lélek sincs a pályaudvaron – 2020.03.31. (Fotó: Getty Images/Noam Galai)

Brooklyn Bridge

A képeken sokszor láthatod a New York-i látképhez szorosan hozzátartozó 3 hidat, köztük az 1883-ban felépült Brooklyn hidat. Aki a városba érkezik, természetesen szeretne egy képet, amint átsétál rajta, vagy legalább a hídról – amit átadása idején a világ 8. csodájának neveztek – tervez egy fotót készíteni. Persze, amikor megérkezünk a helyszínre, szembesülünk azzal, hogy a vágyunkkal cseppet sem vagyunk egyedül: évről évre rengeteg szelfiző turista árasztja el a hidat, és jó időben a helyiek is szívesen jönnek ki ide.

Brooklyn Bridge

Alapesetben helyiek és turisták árasztják el a hidat (Fotó: Getty Images)

Nos, 2020-ban nem egy kép született az üres hídról – és ehhez még csak hajnalban sem kellett kelni. Mivel a Brooklyn híd – ami egy titkos atombunkernek is helyet adott – gyakran szolgál romantikus találkahelyként is, a helyiek a koronavírus idején kénytelenek voltak másként megoldani a szerelmi légyottjaikat.

Brooklyn Bridge koronavírus alatt

Az üres Brookly Bridge 2020.05.21 -én (Fotó: Getty Images/Alexi Rosenfeld)

New Yorkból sosem elég!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top