Utazás
Szponzorált tartalom

5+1 kihagyhatatlan látnivaló Gozon, Málta testvér szigetén (X)

A Máltai szigetcsoportot alkotó szigetek között Gozo a második legnagyobb - mindössze 67km2 nagyságú - sziget. Aprócska mérete ne tévesszen meg, tele van jobbnál jobb strandolási, kirándulási lehetőségekkel és temérdek gasztronómiai élménnyel A sziget dimbes-dombos tájait, rejtett öblök, hatalmas barokk templomok, apró falvak, bájos, szépen rendbehozott farmházak teszik igazán változatossá.  Ez utóbbiak egyre kedveltebb nyaralási formák, a megszokott szállodák mellett, nem csak a helyiek, de a külföldiek körében is.

A szigetet a Máltáról rendszeresen közlekedő komp járatokkal, motorcsónakkal vagy vitorlással lehet megközelíteni. Máltára a Wizz Air vagy a Ryanair hetente több alkalommal is közlekedő közvetlen járatával juthatsz el Budapestről. Innen pedig csak át kel kompozni (mindössze egy 20 perces hajóúttal a sziget északi csücskéről) a kisebbik szigetre, amit június 1-től újra szabadon megtehetünk. 

A fő szigethez hasonlóan Gozo is nagyon fotogén, így a fényképezőgép (vagy az okostelefon megfelelő memória kapacitással) mindig legyen kéznél! Az alábbiakban a mi 5 legkedveltebb gozoi látni- és felfedeznivalónk.

1.     Pihentető vacsora Xlendy öbölnél

Xlendi-öböl Gozo egyik legnépszerűbb strandja és jól ismert búvár és snorkelling hely. Sajnos a strand nem homokos, de úszásra így is kiválóan alkalmas. Sétálj fel a kis barlanghoz a sziklán, vacsorázz a sok étterem egyikében (pl. a The Boat House-ban), ússz a türkiz színű vízben, vagy bérelj hajót, jet-ski-t vagy kajakot az Xlendi Watersports-tól.

2.     Fedezd fel Victoriát és a gozoi citadellát!

Gozo fővárosa földrajzilag a sziget közepén helyezkedik el, a sziget összes főbb útja keresztezi. Ez a Gozo kulturális és kereskedelmi központja, és bár Rabat néven ismert, a várost Viktória királynő Arany Jubileumának tiszteletére nevezték át. A szűk és árnyas utcákon jól esik a séta és ezek az utcácskák számos vendéglátóhelyet, butikot, vagy épp operettszínházat, művészeti galériákat, valamint egyedülálló szállásokat rejtenek. Azonban Viktória legfontosabb vonzereje a csodálatos fellegvár, amely a város fölé emelkedik.

A Victoria Citadella azért jött létre, hogy védelmet nyújtson a behatolók ellen, és az elmúlt években jelentős helyreállításon ment keresztül, aminek köszönhetően ez a jelentős történelmi emlék sokkal jobban néz ki. Belül rengeteg felfedezni való vár bennünket, mint például az Fegyver és Lőportár, az Régi börtön, a székesegyház múzeuma, a Gozo Régészeti Múzeum és még egy II. világháborús óvóhely is.

3.     Merülj el a Dwejra-öbölben!

Dwerja-öböl Gozo egyik legszebb helyén található a sziget nyugati oldalán. A mészkősziklák és körülötte az öböl festői hátteret biztosít bármilyen fényképhez. 2017. március 8-ig még itt állt a világhírű Azúr Ablak, de az erős viharok és természetes erózió miatt ez az egykor híres jelkép összeomlott, és most a Földközi tenger fenekén található.  De van élet az Azúr Ablak után is, hisz Dwejra-öböl ma is az egyik legnépszerűbb búvár merülőhely Gozo szigetén.

4.     Láttál már igazi sólepárlókat?

Soha véget nem érő, tenger- és szél csiszolta szikla mélyedések, sótartályok kockás táblája. A tengerpart mentén 3 kilométer hosszan elterülő tárnákat még ma is sólepárlásra használják. Az itt termelt só a máltai konyha elengedhetetlen alapanyaga. A nyári hónapokban tanúja lehetünk, ahogy a sót betakarítják. Tudtad, hogy egy kiló só előállításához 24 liter tengervízre van szükség?

5.     Csodáld meg a történelem előtti Ggantija templomokat!

Tudtad, hogy a Ggantija templomok a világ legrégebbi, szabadon álló, ember alkotta építményei? Régebbi, mint a gízai piramisok vagy Stonehenge. Ma Gozo legjelentősebb emlékei közé tartoznak. Az itt álló 2 neolitikus templom i.e. 3600-ból maradt ránk. A Ġgantija név a “ġgant” szóból származik, ami máltaiul óriást jelent. A gozoiak régen úgy tartották, hogy a templomokat óriások építették. Hagyj elegendő időt a kis múzeum megtekintésére és a templom kültéri maradványaira is, mert megéri!

+1 Kalipszó nimfa emléke

Gozo történelme tele van színes legendákkal. A sziget egyik ismertebb „beceneve” is ebből ered. A gozoiak még ma is sokszor Kalipszo szigetnek hívják. A legenda szerint ugyanis ez volt a híres nimfa szigete, ahol Odüsszeuszt hét éven át fogva tartotta. Feltételezett barlangja a sziget északi részén található Gozo legszebb, kékzászlós partja, a Ramla-bay közelében.

Az aprócska szigetet nemcsak a turisták, de számos filmes produkció is felfedezte már magának. A Trója, a Trónok harca, vagy a híres sztár pár Angelina Jolie és férje Brad Pitt utolsó közös produkciója, a Tengernél számos képkockáján visszaköszön a sziget magával ragadó látványa.

Tehát a túracipődet, a fürdőruhát és a fényképezőt otthon ne hagyd! Sok különböző táj, part menti és vidéki út és csodás tengerpartok várnak Gozo szigetén.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top