nlc.hu
Utazás

5 dolog, amit eddig még nem hallottál Máltáról

5 különleges dolog, amit eddig még nem hallottál Máltáról

Különleges, több ezer éves hagyomány alapján készülő ékszerek, mesés csipkék, ősi, még ma is működő sólepárlók – Máltát nemcsak gyönyörű tengerpartjai miatt érdemes megnézned, hanem történelmi értékei miatt is.

Máltán a hagyományok apáról fiúra, anyáról lányára szállnak, a helyiek kedvesek, és az egész nyaralásod alatt olyan érzésed lesz, mintha a nyugalom és a béke szigetére érkeztél volna meg.

Filigrán, Málta legértékesebb keresztje

A kosárkészítés, a szövés és a hímzés mellett sokáig az ezüst- és aranyművesség is virágzott a szigeten. Az ötvösök azonban nem hagytak fel a mesterségükkel, és néhányan még a mai napig is csodálatos ékszereket készítenek. A filigrán Málta legértékesebb terméke, ami finoman megmunkált vékony arany- vagy ezüstszálakból készül, és jellemzően az ékszerekre teszik díszítésként. A nemesfémek megmunkálásának ezen technikáját eredetileg a föníciaiaknak köszönhetjük.

Érdekességek Máltáról

Készül a filigrán (Fotó: VisitMalta)

A helyi kézművesek legjellemzőbb filigránformája a máltai kereszt, ami egy 8 pontos kereszt – ez egyben egy tipikus máltai szimbólum is. Ha érdekel, hogy készül ez a különleges ékszer, akkor van egy jó hírünk: a máltai filigránkészítőket munka közben is megnézheted a sziget közepén elhelyezkedő Ta ’Qali kézműves faluban. Érdemes ellátogatnod ide, hiszen egészen elképesztő élmény, ahogy egy több évezredes technikát a 21. században is láthatsz.

Világhírű máltai csipke

Máltán mindig is nagy hagyománya volt a kézműves, helyi termékeknek, és ezen a szigeten a mai napig sok ősi szokás él. A csipkeverés a 17. század óta van jelen Málta – pontosabban Gozo – életében, és a csipkeverő asszonyok ma is kézzel készítik a világ egyik leghíresebb csipkéjét. A spanyol selyemből készülő csipkébe is beleszövik a máltai keresztet, Málta egyik szimbólumát.

Érdekességek Máltáról

A világhírű máltai csipke (Fotó: Getty Images)

Mivel a máltai emberek kifejezetten vallásosak, a csipkeverés is az élénk egyházi életnek köszönhette a fennmaradását: szent ruhákra, templomok díszítésére is használták, majd az 1851-es londoni kiállításon a nagyvilág is megcsodálhatta, mit tudnak a gozói emberek.

Ősi, ma is működő sólepárló

Málta testvérszigete, Gozo is varázslatos tájakkal vár. Ha valami egészen különleges természeti képződményt szeretnél látni, akkor nézd meg a gozói sólepárlókat! A hatalmas, sziklába vájt sótálcák egészen egyedi hangulatot kölcsönöznek a Xwejni-öbölnek. A sólepárlók 350 éve a gozói hagyományok szerves részét képezik, és a szokás a mai napig apáról fiúra száll.

Érdekességek Máltáról

A máltai sónak különleges íze van,, feltétlen kóstold meg! (Fotó: Getty Images)

Az első sólepárlókat a föníciaiak alakították ki, amikor a szigetekre érkeztek, majd később a rómaiak felújították, és a folyamat azóta sem szakadt meg, hiszen a helyiek most is itt termelik ki a sót, amit maguk gyűjtenek be. A gozói sólepárlók a világ legrégebbi, még ma is működő lepárlói. A kitermelt só már csak ezért is különlegességnek számít, és annyira természetes, hogy még a tenger aromáját is hordozza.

Különleges gyémántmérő magok

Máltán és a testvérszigetén, Gozón rengeteg szentjánoskenyérfa található, ami önmagában még nem számítana akkora különlegességnek, de ha megismered a növényt és a történetét, biztos, hogy meg akarod majd nézni őket!

Érdekességek Máltáról

A szentjánoskenyérfa termése (Fotó: Getty Images)

A szentjánoskenyérfa azért nagyon érdekes, mert a termésében lévő magok száma minden esetben 5 darab, és a magok ugyanakkora súllyal bírnak. A magok egyformaságában a máltaiak olyannyira bíztak, hogy régen ezekkel a magokkal, ezekhez viszonyítva mérték le a gyémántokat.

Világhírű séf Máltán

Málta sokszínű, halakban, tengeri herkentyűkben gazdag  gasztronómiája igazi kulináris élvezet, a szigeten már 5 Michelin-csillagos étterem van. Ha a nyaralásod alatt igazán varázslatos kilátás mellett elfogyasztott színvonalas és különleges vacsorára vágysz, akkor irány a ION The Harbour vallettai étterem, ahol egy időre a világhírű amerikai séf, Alex Dilling veszi át az irányítást.

Érdekességek Máltáról

Máltán gyönyörű környezetben nagyon finom ételeket ehetsz (Fotó: Getty Images)

A két Michelin-csillagos szakács a francia gasztronómián nevelkedett és a fine dining konyha mestere. 2021. június 18-tól kezdi meg a 100 napos vendégszereplését az ION – The Harbourban, ahol bemutat néhány híres, egyedi ételt, de a helyi ízvilágról sem felejtkezik meg: az alapanyagokat pedig a helyi termelőktől, kézművesektől és a helyi halászoktól szerzi be.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top