nlc.hu
Utazás

Csodaszép, de nagyon veszélyes volt a világító gumiabroncs

Elképesztően menő volt a hatvanas évek világító kerekű autója

Ma is mindenki utánafordulna az utcán.

Az amerikai Goodyear gumigyártó a XX. század hatvanas éveiben forradalmi újítást próbált bevezetni az autós közlekedésbe – írja az Oddity Central.

A cég két alkalmazottja, William Larson és Anthony Finelli kezdett el dolgozni egy ötleten, amelynek lényege az volt, hogy az autók fényszórói mellett a kerekeik is képesek legyenek világítani.

Ehhez egy neothane nevű anyagot használtak, amely a német vegyész, Otto Bayer által még 1937-ben kifejlesztett poliuretán egyik változata.

A neothane különlegessége az volt, hogy a hagyományos gumiabroncsokkal szemben sokkal egyszerűbb volt a gyártása, ráadásul az anyag maga áttetsző volt, ezért különféle színűre be lehetett festeni, illetve, ahogy a Goodyear példája mutatja, akár izzókat is be lehetett alá építeni, amely egészen különleges látványt nyújtott működés közben.

A fenti videón is látható autó kerekeibe darabonként 18 apró villanykörtét építettek be, amelyeket a sofőr a műszerfalról egyetlen gombnyomással hozhatott működésbe.

Sajnos, a különleges fejlesztés éppen ellenkező hatást ért el, mint amire tervezték: Larson és Finelli úgy gondolta, hogy a világító kerekű autók biztonságosabbak lesznek a jobb láthatóság miatt, azonban sokan annyira megbámulták a kétségtelenül látványos járműveket, hogy az már balesetveszélyesnek bizonyult.

Emellett hamar rájöttek, hogy nem is túl praktikusak az efféle abroncsok, az út pora, vagy a sár ugyanis néhány kilométer alatt bevonta az egész abroncsot, így pedig a világítás biztonsági funkciója nagyjából meg is szűnt. Ráadásul, a neothane anyag nem is bizonyult túl hatékonynak, ugyanis kevésbé tapadt az útfelületre, mint a hagyományos autógumi, ezért, különösen esős időben kifejezetten veszélyes volt a használatuk. Így végül a Goodyear tíz év fejlesztés után feladta a projektet, ezért ma már csak képeken és videókon gyönyörködhetünk a világító kerekű autócsodákban.

Még több autó az nlc-n:

Lemész hídba a világító kerekű autó láttán

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top